Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Perspektivní metody pro hodnocení kvality genetických zdrojů pšenice seté v genové bance Praha

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F14%3A00002851" target="_blank" >RIV/00027006:_____/14:00002851 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Perspektivní metody pro hodnocení kvality genetických zdrojů pšenice seté v genové bance Praha

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Příspěvek pojednává o zavádění a optimalizaci vybraných perspektivních metod hodnocení kvality zrna genetických zdrojů pšenice v laboratoři kvality rostlinných produktů. Popisované metody zahrnují elektroforetickou identifikaci tzv. ?waxy? bílkovinných alel s těsným vztahem ke složení škrobu pšeničného zrna. Dále jsou zde popisovány metody kvantifikace bílkovinných frakcí zrna a stanovení relativní viskozity vodného výluhu mouky s vazbou k nutriční i technologické jakosti mouky. V neposlední řadě je rovněž zmíněna i metoda retenční kapacity mouky (SRC-test) a její potenciál pro predikci pekařské kvality mouky.

  • Název v anglickém jazyce

    Perspective methods for genetic resource evaluation of common wheat in Gene bank of Prague

  • Popis výsledku anglicky

    The paper discusses an application and optimizing of selected perspective methods of grain quality evaluation in wheat genetic resources in the laboratory of the plant product quality. These described methods include electrophoretic identification so-called ?waxy? protein alleles with a close relation to starch composition of the wheat grain. There are evaluated methods of grain protein fractionation and assessment of relative viscosity of the aqueous extract of wheat flour as well which showed a significant relation to nutritional and technological quality of wheat flour. Finally, there is also mentioned the method of retention capacity of flour (so-call SRC test) and its efficiency for prediction of bread-making quality of flour.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Genetické zdroje rostlin v ČR po 20 letech existence Národního programu

  • ISBN

    978-80-7427-152-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    20-29

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Znojmo

  • Datum konání akce

    1. 1. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku