Perspektivní metody pro hodnocení kvality genetických zdrojů pšenice seté v genové bance Praha
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F14%3A00002851" target="_blank" >RIV/00027006:_____/14:00002851 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Perspektivní metody pro hodnocení kvality genetických zdrojů pšenice seté v genové bance Praha
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek pojednává o zavádění a optimalizaci vybraných perspektivních metod hodnocení kvality zrna genetických zdrojů pšenice v laboratoři kvality rostlinných produktů. Popisované metody zahrnují elektroforetickou identifikaci tzv. ?waxy? bílkovinných alel s těsným vztahem ke složení škrobu pšeničného zrna. Dále jsou zde popisovány metody kvantifikace bílkovinných frakcí zrna a stanovení relativní viskozity vodného výluhu mouky s vazbou k nutriční i technologické jakosti mouky. V neposlední řadě je rovněž zmíněna i metoda retenční kapacity mouky (SRC-test) a její potenciál pro predikci pekařské kvality mouky.
Název v anglickém jazyce
Perspective methods for genetic resource evaluation of common wheat in Gene bank of Prague
Popis výsledku anglicky
The paper discusses an application and optimizing of selected perspective methods of grain quality evaluation in wheat genetic resources in the laboratory of the plant product quality. These described methods include electrophoretic identification so-called ?waxy? protein alleles with a close relation to starch composition of the wheat grain. There are evaluated methods of grain protein fractionation and assessment of relative viscosity of the aqueous extract of wheat flour as well which showed a significant relation to nutritional and technological quality of wheat flour. Finally, there is also mentioned the method of retention capacity of flour (so-call SRC test) and its efficiency for prediction of bread-making quality of flour.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Genetické zdroje rostlin v ČR po 20 letech existence Národního programu
ISBN
978-80-7427-152-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
20-29
Název nakladatele
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Znojmo
Datum konání akce
1. 1. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—