Ozimá pšenice pěstovaná ekologicky a konvenčně
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F14%3A00002977" target="_blank" >RIV/00027006:_____/14:00002977 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/14:65775 RIV/60076658:12220/14:43888201
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ozimá pšenice pěstovaná ekologicky a konvenčně
Popis výsledku v původním jazyce
V dvouletých polních pokusech, vedených v letech 2010/2011 a 2012/2013 v ekologickém a konvenčním systému na výzkumné stanici katedry rostlinné výroby Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské university v Praze ? Uhříněvsijsme hodnotili vybrané produkční a jakostní parametry souboru 13 odrůd pšenice ozimé. Výsledky hodnocení výnosů daného souboru odrůd pšenice v ekologickém systému potvrdily, že v dobrých půdně-klimatických podmínkách mohou v ekologickém hospodaření dosahovat uspokojivých výnosů i elitní a kvalitní odrůdy, které jsou považovány za nejnáročnější. Tyto odrůdy dosáhly i nejlepšího jakostního hodnocení. Přestože žádná z odrůd nedosáhla minimálního obsahu N-látek pro pšenici pekárenskou (11,5%), pekařská kvalita bílkovinného komplexu, hodnocené Zelenyho testem, byla velmi dobrá a limit pro pšenici pekárenskou (30 ml) překonalo celkem sedm odrůd z 13 hodnocených.
Název v anglickém jazyce
Winter wheat varieties in organic and conventional production farming
Popis výsledku anglicky
In two years experiments, established in 2010/2011 and 2012/2013 in organic and conventional cropping systems at the Experimental Station in Prague ? Uhříněves were evaluated selected production and qualitative parameters of 13 winter wheat varieties. Results confirmed that in good soil-climatic conditions can reach in organic cropping system good yields even high quality varieties. These varieties reached also the best quality evaluation. Despite the fact, that any of varieties didn?t reach min. crudeprotein content for breadmaking wheat (11.5%), quality of protein complex, evaluated by Zeleny Test, was very good and limit for breadmaking wheat (30 ml) fulfilled 7 from 13 evaluated varieties.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B154" target="_blank" >QI111B154: Bezpečnost cereálních bioproduktů z pohledu výskytu alternáriových a fusariových mykotoxinů.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
62
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
24-26
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—