Laboratorní hodnocení stravitelnosti sacharidů v potravinách a krmivech s možností predikce glykemického indexu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F15%3A00003422" target="_blank" >RIV/00027006:_____/15:00003422 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN978-80-7427-191-5.pdf" target="_blank" >http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN978-80-7427-191-5.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Laboratorní hodnocení stravitelnosti sacharidů v potravinách a krmivech s možností predikce glykemického indexu
Popis výsledku v původním jazyce
Certifikovaná metodika přináší nový pohled na hodnocení potravin, surovin pro výrobu potravin a krmiv z hlediska stravitelnosti sachridů.Tématicky metodika zapadá do okruhu nových postupů vedoucích ke zlepšování potravin a lidské výživy. V metodice jsou popsány dva analytické postupy (vysokoúčinná kapalinová chromatografie s refraktometrickou detekcí; spektrofotometrická metoda),které vedou k odhadu glykemického indexu, jejichž finanční a časová náročnost je podstatně nižší v porovnání se standardními testy.
Název v anglickém jazyce
Laboratory evaluation of the carbohydrate digestibility in food and feed with the possibility of prediction glycemic index
Popis výsledku anglicky
Certified methodology brings a new perspective to the evaluation of food, raw materials for food and feed production in terms of digestibility carbohydrates. The methodology can be classified as new practices to improve food and human nutrition. The methodology described two analytical methods (HPLC/RI; spectrophotometric method), which lead to estimate glycaemic index of food based on carbohydrates.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310219" target="_blank" >QJ1310219: Pšenice se specifickým složením a vlastnostmi škrobu pro potravinářské a průmyslové účely</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
ISBN 978-80-7427-191-5
Číslo předpisu
69174/2015-MZE-17221
Technické parametry
Osvědčení pod č.j. 69174/2015-MZE-17221 o uznání uplatněné certifikované metodiky vydalo Ministerstvo zemědělství ČR, Odbor rostlinných komodit dne 22.12.2015. Smlouva o uplatnění certifikované metodiky č. 9/2015 ze dne 18.12.2015 uzavřená mezi Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v.v.i., Drnovská 507, 161 06 Praha 6, IČ: 00027006, DIČ: CZ00027006 (poskytovatel) s Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích, Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice, IČ: 60076658, DIČ: CZ60076658, zastoupené rektorem prof. RNDr. Liborem Grubhofferem, CSc., (uživatel). Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Dr. Ing. Pavel Čermák, ředitel Kontaktní osoba za VÚRV,v.v.i.: Ing. Jana Bradová, tel. 233022209, e-mail: bradova@vurv.cz ISBN 978-80-7427-191-5
Ekonomické parametry
Významným ekonomickým aspektem vytvořené metodiky je přínos nových analytických metod k hodnocení nutriční kvality potravin obsahujících sacharidy, kdy určitým identifikátorem nutriční kvality je glykemický index (GI). GI je jedním z nejvhodnějších vodítek pro výběr zdraví prospěšných potravin. V současné době však neexistují přesné hodnoty glykemického indexu pro potraviny dostupné na českém trhu. Důležitou roli zde hraje vysoká finanční i časová náročnost klinického testování glykemického indexu potravin, kdy cena analýz pro určení GI jedné potraviny se pohybuje okolo 5 - 6 tis. Kč. V předložené metodice jsou popsány dva analytické postupy, které vedou k odhadu glykemického indexu, jejichž finanční a časová náročnost je podstatně nižší v porovnání se standardními testy (cca 10 x nižší pro 1 potravinu).
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství ČR, Odbor rostlinných komodit, Těšnov 65/17, 117 01 Praha 1
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů