Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Laboratorní hodnocení stravitelnosti sacharidů v potravinách a krmivech s možností predikce glykemického indexu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F15%3A00003422" target="_blank" >RIV/00027006:_____/15:00003422 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN978-80-7427-191-5.pdf" target="_blank" >http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN978-80-7427-191-5.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Laboratorní hodnocení stravitelnosti sacharidů v potravinách a krmivech s možností predikce glykemického indexu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Certifikovaná metodika přináší nový pohled na hodnocení potravin, surovin pro výrobu potravin a krmiv z hlediska stravitelnosti sachridů.Tématicky metodika zapadá do okruhu nových postupů vedoucích ke zlepšování potravin a lidské výživy. V metodice jsou popsány dva analytické postupy (vysokoúčinná kapalinová chromatografie s refraktometrickou detekcí; spektrofotometrická metoda),které vedou k odhadu glykemického indexu, jejichž finanční a časová náročnost je podstatně nižší v porovnání se standardními testy.

  • Název v anglickém jazyce

    Laboratory evaluation of the carbohydrate digestibility in food and feed with the possibility of prediction glycemic index

  • Popis výsledku anglicky

    Certified methodology brings a new perspective to the evaluation of food, raw materials for food and feed production in terms of digestibility carbohydrates. The methodology can be classified as new practices to improve food and human nutrition. The methodology described two analytical methods (HPLC/RI; spectrophotometric method), which lead to estimate glycaemic index of food based on carbohydrates.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310219" target="_blank" >QJ1310219: Pšenice se specifickým složením a vlastnostmi škrobu pro potravinářské a průmyslové účely</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    ISBN 978-80-7427-191-5

  • Číslo předpisu

    69174/2015-MZE-17221

  • Technické parametry

    Osvědčení pod č.j. 69174/2015-MZE-17221 o uznání uplatněné certifikované metodiky vydalo Ministerstvo zemědělství ČR, Odbor rostlinných komodit dne 22.12.2015. Smlouva o uplatnění certifikované metodiky č. 9/2015 ze dne 18.12.2015 uzavřená mezi Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v.v.i., Drnovská 507, 161 06 Praha 6, IČ: 00027006, DIČ: CZ00027006 (poskytovatel) s Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích, Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice, IČ: 60076658, DIČ: CZ60076658, zastoupené rektorem prof. RNDr. Liborem Grubhofferem, CSc., (uživatel). Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Dr. Ing. Pavel Čermák, ředitel Kontaktní osoba za VÚRV,v.v.i.: Ing. Jana Bradová, tel. 233022209, e-mail: bradova@vurv.cz ISBN 978-80-7427-191-5

  • Ekonomické parametry

    Významným ekonomickým aspektem vytvořené metodiky je přínos nových analytických metod k hodnocení nutriční kvality potravin obsahujících sacharidy, kdy určitým identifikátorem nutriční kvality je glykemický index (GI). GI je jedním z nejvhodnějších vodítek pro výběr zdraví prospěšných potravin. V současné době však neexistují přesné hodnoty glykemického indexu pro potraviny dostupné na českém trhu. Důležitou roli zde hraje vysoká finanční i časová náročnost klinického testování glykemického indexu potravin, kdy cena analýz pro určení GI jedné potraviny se pohybuje okolo 5 - 6 tis. Kč. V předložené metodice jsou popsány dva analytické postupy, které vedou k odhadu glykemického indexu, jejichž finanční a časová náročnost je podstatně nižší v porovnání se standardními testy (cca 10 x nižší pro 1 potravinu).

  • Označení certifikačního orgánu

    Ministerstvo zemědělství ČR, Odbor rostlinných komodit, Těšnov 65/17, 117 01 Praha 1

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů