Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Termická analýza při studiu odolnosti ovocných dřevin k nízkým a ultranízkým teplotám

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F17%3A00004183" target="_blank" >RIV/00027006:_____/17:00004183 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Termická analýza při studiu odolnosti ovocných dřevin k nízkým a ultranízkým teplotám

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Uchování genotypové variability je jedním z hlavních cílů současné péče o genofondy kulturních užitkových plodin. K významné metodě sloužící k tomuto cíli patří kryokonzervace. Při použití metody kryoprezervace dormantních pupenů je potřeba ze segmentů prýtu dané dřeviny odebrat co největší množství vody, které ještě nebude působit letálně, ještě před samotným zamrazovacím protokolem. V práci byl sledován vliv dehydratace na posun bodu tání a především na množství krystalizované vody u několika kontrastních, co se mrazové odolnosti týká, druhů ovocných dřevin, a to jabloně a révy vinné a tomelu japonského.

  • Název v anglickém jazyce

    Frost resistence of fruit trees to low and ultralow temperatures on the basis of thermal analysis

  • Popis výsledku anglicky

    The preservation of fruit trees germplasm by the cryopreservation of dormant buds has been gaining importance in recent years. The onset of endotherm and the amount of crystallized water of dehydrated dormant buds of apple, grapevine and persimmon were evaluated during the buds freezing dehydration at -4 °C. The onset of endotherms had a similar pattern in all species. The course of the amount of crystallized water during freezing dehydration differed for each species in both its velocity and absolute values. The work contributes to the understanding of the course of freezing dehydration of dormant buds of fruit trees as a significant factor in the application of a two-step cryopreservation protocol.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10611 - Plant sciences, botany

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1630301" target="_blank" >QJ1630301: Tvorba nových systémů biotechnologických opatření pro zachování a rozvoj biodiverzity zemědělských plodin a lesních dřevin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů