Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effect of soil-climate conditions on yielding parameters, chemical composition and baking quality of ancient wheat species Triticum monococcum L., Triticum dicoccum Schrank and Triticum spelt L. in comparison with modern Triticum aestivum L.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004736" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004736 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41330/19:82366

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1080/03650340.2018.1491033" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1080/03650340.2018.1491033</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1080/03650340.2018.1491033" target="_blank" >10.1080/03650340.2018.1491033</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effect of soil-climate conditions on yielding parameters, chemical composition and baking quality of ancient wheat species Triticum monococcum L., Triticum dicoccum Schrank and Triticum spelt L. in comparison with modern Triticum aestivum L.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Triticum monococcum L., Triticum dicoccum Schrank and Triticum spelt L. nowadays offer an alternative to Triticum aestivum L. We analyzed grain and straw yield, yielding parameters, chemical composition and bakery quality of these species and compared them with modern T. aestivum at three sites with different soil-climate conditions. The average grain yield varied from 0.41 t ha-1 (T. monococcum) to 5.17 t ha-1 (T. aestivum), straw yield varied from 1.50 t ha-1 (T. dicoccum) to 5.83 t ha-1 (T. aestivum). The yielding parameters and chemical composition of the grain were significantly influenced by soil-climate conditions and wheat species. The highest average crude protein content was recorded in T. spelta (20.55%), while the lowest in T. aestivum (11.20%). The Zeleny’s sedimentation test ranged from 9.0 ml (T. monococcum) to 34.5 ml (T. aestivum) and the value of the Gluten index varied from 7.45 (T. dicoccum) to 89.75 (T. aestivum). According to the results, ancient wheat species provides lower grain and straw yields, higher protein content and mineral concentrations. Concentration of proteins and grain’s baking quality strongly depends on wheat species and soil-climate conditions.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of soil-climate conditions on yielding parameters, chemical composition and baking quality of ancient wheat species Triticum monococcum L., Triticum dicoccum Schrank and Triticum spelt L. in comparison with modern Triticum aestivum L.

  • Popis výsledku anglicky

    Triticum monococcum L., Triticum dicoccum Schrank and Triticum spelt L. nowadays offer an alternative to Triticum aestivum L. We analyzed grain and straw yield, yielding parameters, chemical composition and bakery quality of these species and compared them with modern T. aestivum at three sites with different soil-climate conditions. The average grain yield varied from 0.41 t ha-1 (T. monococcum) to 5.17 t ha-1 (T. aestivum), straw yield varied from 1.50 t ha-1 (T. dicoccum) to 5.83 t ha-1 (T. aestivum). The yielding parameters and chemical composition of the grain were significantly influenced by soil-climate conditions and wheat species. The highest average crude protein content was recorded in T. spelta (20.55%), while the lowest in T. aestivum (11.20%). The Zeleny’s sedimentation test ranged from 9.0 ml (T. monococcum) to 34.5 ml (T. aestivum) and the value of the Gluten index varied from 7.45 (T. dicoccum) to 89.75 (T. aestivum). According to the results, ancient wheat species provides lower grain and straw yields, higher protein content and mineral concentrations. Concentration of proteins and grain’s baking quality strongly depends on wheat species and soil-climate conditions.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Archives of Agronomy and Soil Science

  • ISSN

    0365-0340

  • e-ISSN

    1476-3567

  • Svazek periodika

    65

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    152-163

  • Kód UT WoS článku

    000452737100002

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85049170468