Vliv požeru škodlivými organismy na kvalitu květáku a brokolice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004988" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004988 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv požeru škodlivými organismy na kvalitu květáku a brokolice
Popis výsledku v původním jazyce
Stres u rostlin způsobený žírem hmyzích škůdců ovlivňuje metabolické procesy, a tím také obsah biologicky aktivních látek v rostlinách. Cílem této práce bylo zjistit, jakým způsobem se projeví poškození květáku a brokolice žírem hmyzích škůdců během vegetace na obsahu sušiny, vitaminu C a glukosinolátů ve sklizené zelenině určené ke konzumaci. Zelenina byla pěstována v polních podmínkách v izolátorech. Byly sledovány 3 varianty s rozdílnou mírou poškození – nepoškozená kontrola, mírně poškozená varianta a vysoce poškozená varianta. K indukci různých hladin stresu a míry poškození u sazenic byly použity škodlivé organismy, jako jsou housenky (zápředníček polní, můra zelná, bělásek řepový), plzáci, dřepčíci rodu Phyllotreta a molice vlaštovičníková v různých kombinacích. Sklizené hlávky byly odvezeny na Ústav analýzy potravin a výživy VŠCHT, kde byly analyzovány na obsah sušiny, vitaminu C a glukosinolátů s využitím vysokoúčinné kapalinové chromatografie s DAD a HR-MS detekcí. Provedeným výzkumem jsme zjistili, že obsah biologicky aktivních látek ve sledované zelenině kolísal, avšak nepodařilo se statisticky prokázat, že by míra poškození vedla k nárůstu obsahu glukosinolátů nebo snížení obsahu vitaminu C. Jednotlivé varianty se od sebe statisticky nelišily. Hlavním výsledkem je, že poškození květáku a brokolice škodlivými organismy během vegetace nezhoršilo nutriční kvalitu této zeleniny ve sklizňové zralosti. Takový závěr je významný z hlediska ekologického pěstování zeleniny, kde tlak škůdců může být vyšší.
Název v anglickém jazyce
Effect of pest feeding on quality of cauliflower and broccoli
Popis výsledku anglicky
The objective of this study is to assess how insect pest feeding during growth period affect a content of dry matter, ascorbic acid and glucosinolates in edible parts of cauliflower and broccoli. The vegetables were grown in field conditions in isolated cages, in which several pest species were placed during the growth period. We observed 3 variants with different levels of pest pressure – undamaged control, little damaged variant and severely damaged variant. Harvested vegetables were analysed on the content of biologically active substances at the Institute of Food Analysis and Nutrition of University of Chemistry and Technology in Prague with the use of high performance liquid chromatography with DAD and HR-MS detection. We noticed that the content of biologically active substances varied, on the other hand no significant effect of herbivory was detected in analysed samples. The main result is that the damage caused by insect pests during the growth period to cauliflower and broccoli did not affect negatively nutritional quality of these vegetables. Such a result is very important for ecological farming system, where higher pest pressure is expected.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů