Technologie ve využití první české odrůdy zrnového čiroku "Ruzrok" v pivovarnictví, vývoj receptur různých druhů svrchně kvašených piv, testování a chování sladovaného i nesladovaného čiroku (odrůdy "Ruzrok") v procesu výroby piva a jeho vlivu na senzorické vlastnosti piva.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F19%3A00005065" target="_blank" >RIV/00027006:_____/19:00005065 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologie ve využití první české odrůdy zrnového čiroku "Ruzrok" v pivovarnictví, vývoj receptur různých druhů svrchně kvašených piv, testování a chování sladovaného i nesladovaného čiroku (odrůdy "Ruzrok") v procesu výroby piva a jeho vlivu na senzorické vlastnosti piva.
Popis výsledku v původním jazyce
V technologii je popsán nový výrobní postup ve využití první české odrůdy zrnového čiroku ‘Ruzrok’ v pivovarnictví. Je popsán vývoj originálních receptur při využití v procesu výroby piva a jeho vlivu na senzorické vlastnosti piva. Ověřená technologie je vyvinutá ve spolupráci VÚRV, v.v.i a Řemeslného pivovaru Clock s.r.o., zajišťující sériovou výrobu požadovaného typu piva. Originalita této technologie spočívá ve využití čirokového sladu z české odrůdy ‘Ruzrok’, který pomáhá snížit množství lepku v pivu. Rozborem zjištěné množství gliadinu je pod 5 mg/l, toto svrchně kvašené pivo je řazené mezi bezlepkové vhodné pro celiaky.
Název v anglickém jazyce
Tested technology in usage first Czech variety of sorghum Ruzrok in beer industries.
Popis výsledku anglicky
The technology describes a new production proces using the first Czech variety of grain sorghum ‘Ruzrok’ in the brewing industry. It defines the development of of original recipes when used in the brewing process and its influence on the sensory properties of beer. The proven technology was developed in collaboration of CRI and the Clock Craft Brewery Ltd. and provides mass production of the desired type of beer. The originality of this technology is the use of sorghum malt made from the Czech variety ‘Ruzrok’, which helps reduce the amount of gluten in beer. It was found that the amount of glutens in the beer was below 5 mg/l. On that account the top fermented beer can be classified as gluten-free.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
VÚRV-OT-01/2019
Číselná identifikace
VÚRV-OT-01/2019
Technické parametry
Originalita této technologie spočívá ve využití čirokového sladu z české odrůdy "Ruzrok", který pomáhá snížit množství lepku v pivu. Svrchně kvašené pivo je řazené mezi bezlepkové vhodné při celiaky.
Ekonomické parametry
V rámci vývoje nových receptur s využitím čirokového sladu byly vyrobeny dva prototypy piv Na základě této technologie je možné provádět sériovou výrobu nového produktu “čirokového piva“.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
00027006
Název vlastníka
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
—