Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Znáte novou obilninu tritordeum?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F24%3A10177300" target="_blank" >RIV/00027006:_____/24:10177300 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Znáte novou obilninu tritordeum?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tritordeum (x Tritordeum martinii A. Pujadas) je, vedle tritikale, další člověkem uměle vytvořená obilnina pocházející z křížení ječmene a pšenice. Tato plodina je studována již více než 40 let, i když jejího pěstování a produkce pro komerční využití v potravinářském průmyslu bylo dosaženo teprve nedávno. Tritordeum by mohlo být pro producenty a spotřebitele zajímavou alternativou k pšenici, protože vykazuje vysokou adaptabilitu do různých pěstitelských oblastí, schopnost přizpůsobit se změně klimatu a nabízí možnost využití při výrobě velkého množství pečených i nepečených potravinářských výrobků a mnoho pozoruhodných a zajímavých vlastností ze zdravotního a organoleptického hlediska.

  • Název v anglickém jazyce

    Do you know the new tritordeum crop?

  • Popis výsledku anglicky

    Tritordeum (x Tritordeum martinii A. Pujadas) is, next to triticale, another man-made cereal derived from crossing barley and wheat. This crop has been studied for more than 40 years, although its cultivation and production for commercial use in the food industry has only recently been achieved. Tritordeum could be an interesting alternative to wheat for producers and consumers, as it shows high adaptability to different growing areas, the ability to adapt to climate change and offers the possibility of use in the production of a large number of baked and unbaked food products and many remarkable and interesting properties from a health and organoleptic point of view.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů