Odhalení falšovaného medu identifikací cizích amyláz a nové poznatky o medu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F24%3A10177589" target="_blank" >RIV/00027006:_____/24:10177589 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Odhalení falšovaného medu identifikací cizích amyláz a nové poznatky o medu
Popis výsledku v původním jazyce
Med, bohužel, patří mezi nejfalšovanější potraviny. Některé způsoby falšování jsou dosti sofistikované. Někdy však nepomáhají ani nejmodernější analytické metody, a proto je potřeba vyvíjet nové. Jedním z mezinárodně platných parametrů pro uvedení medu na trh je míra diastázové neboli amylázové aktivity, která je indikátorem čerstvosti medu.
Název v anglickém jazyce
Detection of adulterated honey by identifying foreign amylases and new insights into honey
Popis výsledku anglicky
Honey, unfortunately, is one of the most adulterated foods. Some methods of adulteration are quite sophisticated. However, sometimes even the most modern analytical methods do not help, and therefore it is necessary to develop new ones. One of the internationally valid parameters for placing honey on the market is the level of diastase or amylase activity, which is an indicator of the freshness of honey.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů