Vliv lněného semene (šrotovaného vs extrudovaného) v krmné dávce krav na syntézu a biohydraci mastných kyselin v bachorovém obsahu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F07%3A%230000435" target="_blank" >RIV/00027014:_____/07:#0000435 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12220/07:00008184
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of linseed (milled vs extruded) in diet of cows on synthesis and biohydrogenation of fatty acids in ruminal contents
Popis výsledku v původním jazyce
The effect of amount and adjustment of linseeds in diet on fatty acid composition in rumen contents was studied on four Holstein cows fitted with ruminal cannulas. Cows were fed a complete production diet containing 0 ? 1 ? 3 kg of modified linseeds. Extrusion of linseeds had positive effect on composition of fatty acids in ruminal contents. Addition of this seeds depressed amount of SFA and enhanced amount of MUFA and PUFA (mainly the higher dose of seeds). Enhanced amount was observed mainly in case of n-6 PUFA, trans-vaccenic acid and 9,11 CLA isomer. Extrusion also lowered amount of 10,12-CLA, which is accounted to decrease of milk fat. Feeding of milled linseeds changed composition of fatty acids only in case of using higher dose of seeds; we observed no positive effect on amount of TVA and CLA isomers in rumen.
Název v anglickém jazyce
Effect of linseed (milled vs extruded) in diet of cows on synthesis and biohydrogenation of fatty acids in ruminal contents
Popis výsledku anglicky
The effect of amount and adjustment of linseeds in diet on fatty acid composition in rumen contents was studied on four Holstein cows fitted with ruminal cannulas. Cows were fed a complete production diet containing 0 ? 1 ? 3 kg of modified linseeds. Extrusion of linseeds had positive effect on composition of fatty acids in ruminal contents. Addition of this seeds depressed amount of SFA and enhanced amount of MUFA and PUFA (mainly the higher dose of seeds). Enhanced amount was observed mainly in case of n-6 PUFA, trans-vaccenic acid and 9,11 CLA isomer. Extrusion also lowered amount of 10,12-CLA, which is accounted to decrease of milk fat. Feeding of milled linseeds changed composition of fatty acids only in case of using higher dose of seeds; we observed no positive effect on amount of TVA and CLA isomers in rumen.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
VII. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-7305-002-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
263-267
Název nakladatele
VFU
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
17. 5. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—