Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv lněného semene (šrotovaného vs extrudovaného) v krmné dávce krav na syntézu a biohydraci mastných kyselin v bachorovém obsahu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F07%3A%230000435" target="_blank" >RIV/00027014:_____/07:#0000435 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60076658:12220/07:00008184

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of linseed (milled vs extruded) in diet of cows on synthesis and biohydrogenation of fatty acids in ruminal contents

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effect of amount and adjustment of linseeds in diet on fatty acid composition in rumen contents was studied on four Holstein cows fitted with ruminal cannulas. Cows were fed a complete production diet containing 0 ? 1 ? 3 kg of modified linseeds. Extrusion of linseeds had positive effect on composition of fatty acids in ruminal contents. Addition of this seeds depressed amount of SFA and enhanced amount of MUFA and PUFA (mainly the higher dose of seeds). Enhanced amount was observed mainly in case of n-6 PUFA, trans-vaccenic acid and 9,11 CLA isomer. Extrusion also lowered amount of 10,12-CLA, which is accounted to decrease of milk fat. Feeding of milled linseeds changed composition of fatty acids only in case of using higher dose of seeds; we observed no positive effect on amount of TVA and CLA isomers in rumen.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of linseed (milled vs extruded) in diet of cows on synthesis and biohydrogenation of fatty acids in ruminal contents

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of amount and adjustment of linseeds in diet on fatty acid composition in rumen contents was studied on four Holstein cows fitted with ruminal cannulas. Cows were fed a complete production diet containing 0 ? 1 ? 3 kg of modified linseeds. Extrusion of linseeds had positive effect on composition of fatty acids in ruminal contents. Addition of this seeds depressed amount of SFA and enhanced amount of MUFA and PUFA (mainly the higher dose of seeds). Enhanced amount was observed mainly in case of n-6 PUFA, trans-vaccenic acid and 9,11 CLA isomer. Extrusion also lowered amount of 10,12-CLA, which is accounted to decrease of milk fat. Feeding of milled linseeds changed composition of fatty acids only in case of using higher dose of seeds; we observed no positive effect on amount of TVA and CLA isomers in rumen.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    VII. Kábrtovy dietetické dny

  • ISBN

    978-80-7305-002-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    263-267

  • Název nakladatele

    VFU

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    17. 5. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku