Vliv přídavku lněného semene na obsah polynenasycených mastných kyselin v mléce koz chovaných na farmě v LFA oblasti
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F14%3A43887673" target="_blank" >RIV/60076658:12220/14:43887673 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv přídavku lněného semene na obsah polynenasycených mastných kyselin v mléce koz chovaných na farmě v LFA oblasti
Popis výsledku v původním jazyce
Kozí mléko je velmi cennou a žádanou potravinou pro svou vysokou stravitelnost a unikátní složení. Profil mastných kyselin kozího mléka se výrazně liší od mlék ostatních přežvýkavců. Také se v něm nachází více nenasycených mastných kyselin než v kravskémmléce. Cílem této studie bylo posoudit vliv přídavku lněného semene na obsah polynenasycených mastných kyselin v kozím mléce. Dvě skupiny koz byly krmeny ad libitním příjmem lučního sena a koncentrátem, který pro experimentální skupinu obsahoval 0,1 kglněného semene. Pokus trval 2 měsíce se 14 denní přípravnou fází. Výsledky analýzy experimentální skupiny prokázaly pozitivní účinek na zvýšení obsahu PUFA, z nichž nejvýznamnější bylo výrazné zvýšení obsahu CLA. Tento fakt má značný význam ve výživě a zdraví lidí.
Název v anglickém jazyce
The effect of flax seed addition on polyunsaturated fatty acids content in milk of goats raised on a farm in LFA area
Popis výsledku anglicky
Goat's milk is very valuable and desirable food for their high digestibility and unique composition. Fatty acid profile of goat milk is significantly different from other ruminant's milk. There is also more unsaturated fatty acids than in cow's milk. Theaim of this study was to assess the influence of added flax seed on polyunstaturated fatty acids concent in the goat's milk. Two groups of goats were fed ad libitum intake of meadow hay and concentrate, which for the experimental group contained 0.1 kgof linseed. The experiment lasted two months with a 14-day preparatory phase. The results of the analyzes of the experimental group showed a positive effect on increasing content of PUFA. The most important was a significant increase in CLA content. Thisfact has considerable importance in human's nutrition and health.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
AKTUÁLNÍ OTÁZKY BIOKLIMATOLOGIE ZVÍŘAT 2014
ISBN
978-80-7403-127-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
30-32
Název nakladatele
VÚŽV Praha
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
20. 11. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—