Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv přídavku lněného semene na obsah polynenasycených mastných kyselin v mléce koz chovaných na farmě v LFA oblasti

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F14%3A43887673" target="_blank" >RIV/60076658:12220/14:43887673 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv přídavku lněného semene na obsah polynenasycených mastných kyselin v mléce koz chovaných na farmě v LFA oblasti

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kozí mléko je velmi cennou a žádanou potravinou pro svou vysokou stravitelnost a unikátní složení. Profil mastných kyselin kozího mléka se výrazně liší od mlék ostatních přežvýkavců. Také se v něm nachází více nenasycených mastných kyselin než v kravskémmléce. Cílem této studie bylo posoudit vliv přídavku lněného semene na obsah polynenasycených mastných kyselin v kozím mléce. Dvě skupiny koz byly krmeny ad libitním příjmem lučního sena a koncentrátem, který pro experimentální skupinu obsahoval 0,1 kglněného semene. Pokus trval 2 měsíce se 14 denní přípravnou fází. Výsledky analýzy experimentální skupiny prokázaly pozitivní účinek na zvýšení obsahu PUFA, z nichž nejvýznamnější bylo výrazné zvýšení obsahu CLA. Tento fakt má značný význam ve výživě a zdraví lidí.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of flax seed addition on polyunsaturated fatty acids content in milk of goats raised on a farm in LFA area

  • Popis výsledku anglicky

    Goat's milk is very valuable and desirable food for their high digestibility and unique composition. Fatty acid profile of goat milk is significantly different from other ruminant's milk. There is also more unsaturated fatty acids than in cow's milk. Theaim of this study was to assess the influence of added flax seed on polyunstaturated fatty acids concent in the goat's milk. Two groups of goats were fed ad libitum intake of meadow hay and concentrate, which for the experimental group contained 0.1 kgof linseed. The experiment lasted two months with a 14-day preparatory phase. The results of the analyzes of the experimental group showed a positive effect on increasing content of PUFA. The most important was a significant increase in CLA content. Thisfact has considerable importance in human's nutrition and health.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    AKTUÁLNÍ OTÁZKY BIOKLIMATOLOGIE ZVÍŘAT 2014

  • ISBN

    978-80-7403-127-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    30-32

  • Název nakladatele

    VÚŽV Praha

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    20. 11. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku