Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Růst, vlastnosti jatečného těla, chemické složení a profil mastných kyselin masa býků plemene charolais a masný simentál krmených různými typy lipidů v krmné dávce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F08%3A%230000887" target="_blank" >RIV/00027014:_____/08:#0000887 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Growth, carcass traits, chemical composition and fatty acid profile in beef from Charolais and Simmental bulls fed different types of dietary lipids

  • Popis výsledku v původním jazyce

    At present, owing to understanding of the role of dietary fat in human health, the nutritional quality of meat is of great attention. Thus, recent research has focused on feeding strategies increasing unsaturated fatty acids (FA) in the lipids of edibletissues. The objective of the study was to determine the effects of breed and whole sunflower seed on growth, carcass traits, chemical composition of meat and meat FA profile in Charolais (CH) and Simmental (S) bulls. The CH bulls had a lower feed intake, a higher killing out percentage and carcasses that are more valuable. The superiority of the CH over the S breed in a number of economically important traits was thus demonstrated. The sunflower seed supplement increased the proportions of linoleic acid and conjugated linoleic acid and the ratio of polyunsaturated FA to saturated FA and decreased the index of atherogenicity of FA in meat lipids. The breed effect on the nutritional quality of meat was ambiguous.

  • Název v anglickém jazyce

    Growth, carcass traits, chemical composition and fatty acid profile in beef from Charolais and Simmental bulls fed different types of dietary lipids

  • Popis výsledku anglicky

    At present, owing to understanding of the role of dietary fat in human health, the nutritional quality of meat is of great attention. Thus, recent research has focused on feeding strategies increasing unsaturated fatty acids (FA) in the lipids of edibletissues. The objective of the study was to determine the effects of breed and whole sunflower seed on growth, carcass traits, chemical composition of meat and meat FA profile in Charolais (CH) and Simmental (S) bulls. The CH bulls had a lower feed intake, a higher killing out percentage and carcasses that are more valuable. The superiority of the CH over the S breed in a number of economically important traits was thus demonstrated. The sunflower seed supplement increased the proportions of linoleic acid and conjugated linoleic acid and the ratio of polyunsaturated FA to saturated FA and decreased the index of atherogenicity of FA in meat lipids. The breed effect on the nutritional quality of meat was ambiguous.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of the Science of Food and Agriculture

  • ISSN

    0022-5142

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    88

  • Číslo periodika v rámci svazku

    15

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000261141700006

  • EID výsledku v databázi Scopus