Růst, vlastnosti jatečného těla, chemické složení a profil mastných kyselin masa býků plemene charolais a masný simentál krmených různými typy lipidů v krmné dávce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F08%3A%230000887" target="_blank" >RIV/00027014:_____/08:#0000887 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Growth, carcass traits, chemical composition and fatty acid profile in beef from Charolais and Simmental bulls fed different types of dietary lipids
Popis výsledku v původním jazyce
At present, owing to understanding of the role of dietary fat in human health, the nutritional quality of meat is of great attention. Thus, recent research has focused on feeding strategies increasing unsaturated fatty acids (FA) in the lipids of edibletissues. The objective of the study was to determine the effects of breed and whole sunflower seed on growth, carcass traits, chemical composition of meat and meat FA profile in Charolais (CH) and Simmental (S) bulls. The CH bulls had a lower feed intake, a higher killing out percentage and carcasses that are more valuable. The superiority of the CH over the S breed in a number of economically important traits was thus demonstrated. The sunflower seed supplement increased the proportions of linoleic acid and conjugated linoleic acid and the ratio of polyunsaturated FA to saturated FA and decreased the index of atherogenicity of FA in meat lipids. The breed effect on the nutritional quality of meat was ambiguous.
Název v anglickém jazyce
Growth, carcass traits, chemical composition and fatty acid profile in beef from Charolais and Simmental bulls fed different types of dietary lipids
Popis výsledku anglicky
At present, owing to understanding of the role of dietary fat in human health, the nutritional quality of meat is of great attention. Thus, recent research has focused on feeding strategies increasing unsaturated fatty acids (FA) in the lipids of edibletissues. The objective of the study was to determine the effects of breed and whole sunflower seed on growth, carcass traits, chemical composition of meat and meat FA profile in Charolais (CH) and Simmental (S) bulls. The CH bulls had a lower feed intake, a higher killing out percentage and carcasses that are more valuable. The superiority of the CH over the S breed in a number of economically important traits was thus demonstrated. The sunflower seed supplement increased the proportions of linoleic acid and conjugated linoleic acid and the ratio of polyunsaturated FA to saturated FA and decreased the index of atherogenicity of FA in meat lipids. The breed effect on the nutritional quality of meat was ambiguous.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of the Science of Food and Agriculture
ISSN
0022-5142
e-ISSN
—
Svazek periodika
88
Číslo periodika v rámci svazku
15
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000261141700006
EID výsledku v databázi Scopus
—