Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití haplotypů genů mléčných bílkovin pro zlepšení technologické kvality mléka u českého strakatého skotu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F10%3A%230001282" target="_blank" >RIV/00027014:_____/10:#0001282 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití haplotypů genů mléčných bílkovin pro zlepšení technologické kvality mléka u českého strakatého skotu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Analýzou vztahů haplotypových kombinací sledovaných genů k parametrům mléčné užitkovosti, technologické kvality a syřitelnosti mléka byl prokázán nejvýznamnější vliv genu CSN3, zejména na parametry kvality mléka a syřitelnosti. Haplotypové kombinace obsahující alelu B a genotyp BB genu CSN3 vykázaly vyšší obsah bílkovin, kaseinu, tukuprosté sušiny a lepší kvalitu sýřeniny oproti haplotypům ostatním. Naopak kombinace obsahující alelu A nebo E genu CSN3 byly většinou spojeny s vyšší produkcí, ale horší kvalitou a syřitelností mléka. Podobný pozitivní efekt na kvalitu a syřitelnost mléka byl zaznamenán u alely B genu LGB oproti alele A. Významnost efektů genů CSN1S1 a CSN2 se v haplotypových kombinacích výrazně neprojevila. Z výsledků je však patrný vztahalely C genu CSN1S1 a alely A2 genu CSN2 k parametrům produkce a zároveň ke kvalitě sýřeniny oproti alele B genu CSN1S1 a alele A1 genu CSN2.

  • Název v anglickém jazyce

    The use of haplotypes of milk protein genes to improve technological quality of milk in Czech Fleckvieh cattle

  • Popis výsledku anglicky

    Analyses of haplotypes of milk protein genes in relation to milk production parameters, technological quality, and coagulation properties in Czech Fleckvieh cattle showed the most significant effect of CSN3 gene on milk quality and coagulation properties. Haplotype combinations containing allele B and genotype BB of CSN3 gene were linked with higher contents of protein, casein, solid non-fat, and higher curd quality compared to other haplotypes. Contrary to this, haplotypes containing allele A or E of CSN3 gene were mostly linked with higher yield but lower quality and coagulation of milk. Similar positive effect on quality and coagulation of milk showed allele B of LGB gene in comparison with allele A. The effects of CSN1S1 and CSN2 genes did not showsignificance in haplotype combinations but the improving effect of CSN1S1 allele C and CSN2 allele A2 in relation to production and quality parameters were apparent compared to CSN1S1 allele B and CSN2 allele A1.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    978-80-7403-056-7

  • Číslo předpisu

  • Technické parametry

    17210/2010-8

  • Ekonomické parametry

    Zvýšení konkurenceschopnosti českého strakatého plemene na trhu s mlékem, zvýšení ročních tržeb chovatelských podniků.

  • Označení certifikačního orgánu

    Ministerstvo zemědělství ČR

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů