Využití haplotypů genů mléčných bílkovin pro zlepšení technologické kvality mléka u českého strakatého skotu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F10%3A%230001282" target="_blank" >RIV/00027014:_____/10:#0001282 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití haplotypů genů mléčných bílkovin pro zlepšení technologické kvality mléka u českého strakatého skotu
Popis výsledku v původním jazyce
Analýzou vztahů haplotypových kombinací sledovaných genů k parametrům mléčné užitkovosti, technologické kvality a syřitelnosti mléka byl prokázán nejvýznamnější vliv genu CSN3, zejména na parametry kvality mléka a syřitelnosti. Haplotypové kombinace obsahující alelu B a genotyp BB genu CSN3 vykázaly vyšší obsah bílkovin, kaseinu, tukuprosté sušiny a lepší kvalitu sýřeniny oproti haplotypům ostatním. Naopak kombinace obsahující alelu A nebo E genu CSN3 byly většinou spojeny s vyšší produkcí, ale horší kvalitou a syřitelností mléka. Podobný pozitivní efekt na kvalitu a syřitelnost mléka byl zaznamenán u alely B genu LGB oproti alele A. Významnost efektů genů CSN1S1 a CSN2 se v haplotypových kombinacích výrazně neprojevila. Z výsledků je však patrný vztahalely C genu CSN1S1 a alely A2 genu CSN2 k parametrům produkce a zároveň ke kvalitě sýřeniny oproti alele B genu CSN1S1 a alele A1 genu CSN2.
Název v anglickém jazyce
The use of haplotypes of milk protein genes to improve technological quality of milk in Czech Fleckvieh cattle
Popis výsledku anglicky
Analyses of haplotypes of milk protein genes in relation to milk production parameters, technological quality, and coagulation properties in Czech Fleckvieh cattle showed the most significant effect of CSN3 gene on milk quality and coagulation properties. Haplotype combinations containing allele B and genotype BB of CSN3 gene were linked with higher contents of protein, casein, solid non-fat, and higher curd quality compared to other haplotypes. Contrary to this, haplotypes containing allele A or E of CSN3 gene were mostly linked with higher yield but lower quality and coagulation of milk. Similar positive effect on quality and coagulation of milk showed allele B of LGB gene in comparison with allele A. The effects of CSN1S1 and CSN2 genes did not showsignificance in haplotype combinations but the improving effect of CSN1S1 allele C and CSN2 allele A2 in relation to production and quality parameters were apparent compared to CSN1S1 allele B and CSN2 allele A1.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
978-80-7403-056-7
Číslo předpisu
—
Technické parametry
17210/2010-8
Ekonomické parametry
Zvýšení konkurenceschopnosti českého strakatého plemene na trhu s mlékem, zvýšení ročních tržeb chovatelských podniků.
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství ČR
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů