The Effect of RYR1 Genotype in Terminal Boars on Carcass Value of Hybrid Pigs Slaughtered at Different Slaughter Weights
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F11%3A%230001515" target="_blank" >RIV/00027014:_____/11:#0001515 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43210/11:00182326
Výsledek na webu
<a href="http://www.respigbreed.cz/2011/2/10.pdf" target="_blank" >http://www.respigbreed.cz/2011/2/10.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The Effect of RYR1 Genotype in Terminal Boars on Carcass Value of Hybrid Pigs Slaughtered at Different Slaughter Weights
Popis výsledku v původním jazyce
A total of 596 hybrid pigs, crossbreeds (Czech Large White x Czech Landrace) x Pietrain from production testing were used in our study. Stress negative (NN) sows F1 and 9 different Pietrain boars with even proportion of RYR1 genotype (3x NN, 3x Nn, 3x nn) were included in the experiment. After slaughtering, the carcasses were divided into 4 weight groups with 10-kg intervals from 65 to 105 kg. The effect of genotype of RYR1 gene in boars on the thickness of back fat, meatiness and length of carcass hasbeen demonstrated based on variance analysis. Back fat was deepest in all weight groups in the progeny of boars with heterozygote genotype. In contrast, the lowest values were obtained in the progeny of boars with recessive homozygote genotype (nn) (P <0.001). The lowest values of meatiness were recorded in the progeny of boars with genotype Nn compared to the progeny of boars with genotype nn, the difference being statistically significant (P < 0.001). No significant difference was fou
Název v anglickém jazyce
The Effect of RYR1 Genotype in Terminal Boars on Carcass Value of Hybrid Pigs Slaughtered at Different Slaughter Weights
Popis výsledku anglicky
A total of 596 hybrid pigs, crossbreeds (Czech Large White x Czech Landrace) x Pietrain from production testing were used in our study. Stress negative (NN) sows F1 and 9 different Pietrain boars with even proportion of RYR1 genotype (3x NN, 3x Nn, 3x nn) were included in the experiment. After slaughtering, the carcasses were divided into 4 weight groups with 10-kg intervals from 65 to 105 kg. The effect of genotype of RYR1 gene in boars on the thickness of back fat, meatiness and length of carcass hasbeen demonstrated based on variance analysis. Back fat was deepest in all weight groups in the progeny of boars with heterozygote genotype. In contrast, the lowest values were obtained in the progeny of boars with recessive homozygote genotype (nn) (P <0.001). The lowest values of meatiness were recorded in the progeny of boars with genotype Nn compared to the progeny of boars with genotype nn, the difference being statistically significant (P < 0.001). No significant difference was fou
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GI - Šlechtění a plemenářství hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH71284" target="_blank" >QH71284: Stanovení biologických a manažerských parametrů pro vysokou úroveň užitkovosti prasat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Research in Pig Breeding
ISSN
1802-7547
e-ISSN
—
Svazek periodika
5
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
43-50
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—