Utilization of Pietrain boars with intended genotype of RYR1 gene for production of final hybrid pigs
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00150312" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00150312 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Utilization of Pietrain boars with intended genotype of RYR1 gene for production of final hybrid pigs
Popis výsledku v původním jazyce
The aim was to quatify influence of fathers' genotype in RYR1 gene on carcass of pigs. The amount of 597 slaughter pigs comming from cross breeding (Czech Large White x Czech Landrace) x Pietrain, fatten up in common conditions of large-capacity pig-farmwas slaughtered, weighted and measured and evaluated by FOM applience. According to fathers' genotype slaughter pigs were sorted out in groups of homozygous dominant genotype, heterozygous genotype and homozygous recessive genotype. The heaviest carcassand the highest fleshiness reached pigs with nn genotype, who had the thinnest layer of meat at the same time. The highest fat depth and carcass lenght reached pigs with heterozygous genotype and the lowest value of pH1 at the same time. The differencesbetween these qualities among particular groups were statistically significant. The results suggest possibilities of use proper boar Pietrain genotype gene RYR1 to produce quality slaughter pigs.
Název v anglickém jazyce
Utilization of Pietrain boars with intended genotype of RYR1 gene for production of final hybrid pigs
Popis výsledku anglicky
The aim was to quatify influence of fathers' genotype in RYR1 gene on carcass of pigs. The amount of 597 slaughter pigs comming from cross breeding (Czech Large White x Czech Landrace) x Pietrain, fatten up in common conditions of large-capacity pig-farmwas slaughtered, weighted and measured and evaluated by FOM applience. According to fathers' genotype slaughter pigs were sorted out in groups of homozygous dominant genotype, heterozygous genotype and homozygous recessive genotype. The heaviest carcassand the highest fleshiness reached pigs with nn genotype, who had the thinnest layer of meat at the same time. The highest fat depth and carcass lenght reached pigs with heterozygous genotype and the lowest value of pH1 at the same time. The differencesbetween these qualities among particular groups were statistically significant. The results suggest possibilities of use proper boar Pietrain genotype gene RYR1 to produce quality slaughter pigs.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GI - Šlechtění a plemenářství hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH71284" target="_blank" >QH71284: Stanovení biologických a manažerských parametrů pro vysokou úroveň užitkovosti prasat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Agrobiology
ISSN
1803-4403
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—