Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Utilization of Pietrain boars with intended genotype of RYR1 gene for production of final hybrid pigs

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00150312" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00150312 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Utilization of Pietrain boars with intended genotype of RYR1 gene for production of final hybrid pigs

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim was to quatify influence of fathers' genotype in RYR1 gene on carcass of pigs. The amount of 597 slaughter pigs comming from cross breeding (Czech Large White x Czech Landrace) x Pietrain, fatten up in common conditions of large-capacity pig-farmwas slaughtered, weighted and measured and evaluated by FOM applience. According to fathers' genotype slaughter pigs were sorted out in groups of homozygous dominant genotype, heterozygous genotype and homozygous recessive genotype. The heaviest carcassand the highest fleshiness reached pigs with nn genotype, who had the thinnest layer of meat at the same time. The highest fat depth and carcass lenght reached pigs with heterozygous genotype and the lowest value of pH1 at the same time. The differencesbetween these qualities among particular groups were statistically significant. The results suggest possibilities of use proper boar Pietrain genotype gene RYR1 to produce quality slaughter pigs.

  • Název v anglickém jazyce

    Utilization of Pietrain boars with intended genotype of RYR1 gene for production of final hybrid pigs

  • Popis výsledku anglicky

    The aim was to quatify influence of fathers' genotype in RYR1 gene on carcass of pigs. The amount of 597 slaughter pigs comming from cross breeding (Czech Large White x Czech Landrace) x Pietrain, fatten up in common conditions of large-capacity pig-farmwas slaughtered, weighted and measured and evaluated by FOM applience. According to fathers' genotype slaughter pigs were sorted out in groups of homozygous dominant genotype, heterozygous genotype and homozygous recessive genotype. The heaviest carcassand the highest fleshiness reached pigs with nn genotype, who had the thinnest layer of meat at the same time. The highest fat depth and carcass lenght reached pigs with heterozygous genotype and the lowest value of pH1 at the same time. The differencesbetween these qualities among particular groups were statistically significant. The results suggest possibilities of use proper boar Pietrain genotype gene RYR1 to produce quality slaughter pigs.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GI - Šlechtění a plemenářství hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH71284" target="_blank" >QH71284: Stanovení biologických a manažerských parametrů pro vysokou úroveň užitkovosti prasat</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Agrobiology

  • ISSN

    1803-4403

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    26

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus