Faktory ovlivňující kvalitu masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F12%3A%230001571" target="_blank" >RIV/00027014:_____/12:#0001571 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12008.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12008.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Faktory ovlivňující kvalitu masa
Popis výsledku v původním jazyce
Krmná dávka pro vykrmovaná prasata má především uspokojit potřeby zvířat z hlediska příjmu živin a zároveň zajistit optimální růst a parametry jatečné hodnoty. V současné době se však rovněž zvyšuje zájem o zlepšování kvality masa prostřednictvím výživy.Zejména se jedná o ukazatele jako barva masa, vaznost vody a samozřejmě chuť masa.Kvalitu masa ovlivňuje řada faktorů mezi které lze zahrnout genetické vlivy (např. plemenná příslušnost), věk zvířete, výživa zvířat, podmínky prostředí a ustájení, podmínky během transportu zvířat na jatka, podmínky při porážce a poporážkové zpracování. Některé zásahy ovlivňující obsah živin v mase mohou vyrovnat negativní vliv genetických predispozic nebo vliv manipulace se zvířaty před porážkou.
Název v anglickém jazyce
Factors influencing meat quality
Popis výsledku anglicky
Nutrition of fattening pigs targets the meeds of animals in term of nutrients intake for optimal growth and carcass value traits. The interest in meat quality has increased in recent years. The meat quality is influenced by many factors, e.g. nutrition,genetic factors, age of animal, environmental factors, transport to slaughter, conditions before slaughter and processing after slaughter. Some treatments affecting nutrient composition in meat can reduce negative effect of genetic predisposition or handling before slaughter.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů