Vliv restrikce krmiva na užitkovost, kvalitu masa a jatečného těla králíků plemene český albín
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F13%3A%230001814" target="_blank" >RIV/00027014:_____/13:#0001814 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/13:61873
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13043.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13043.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv restrikce krmiva na užitkovost, kvalitu masa a jatečného těla králíků plemene český albín
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem experimentu bylo ověřit vliv restrikce krmiva na spotřebu krmné směsi během výkrmu, růst, kvalitu masa a jatečného těla králíků plemene český albín. Pro experiment bylo použito 72 ks králíků, odstavených ve 42 dnech věku. Výkrm byl ukončen v 91 dnech věku. Zvířata byla rozdělena do dvou skupin (36 ks králíků / skupina) a krmena kompletní granulovanou krmnou směsí. Kontrolní skupina králíků byla po celou dobu výkrmu krmena ad libitum. U druhé skupiny králíků byla aplikována restrikce krmiva, a to mezi 56.-63. dnem věku a dále pak před koncem výkrmu mezi 84.-87. dnem věku. V obou případech se jednalo o 50 % snížení krmné dávky oproti kontrolní skupině. Z pohledu celého výkrmu lze říci, že restrikce krmiva snížila spotřebu krmné směsi na výkrm králíků o 10,3 %, přičemž nedošlo ke snížení konečné živé hmotnosti vykrmovaných králíků či jatečně výtěžnosti. Stejně tak nebyl zaznamenán významný vliv restrikce krmiva na chemické složení masa stehen králíků. Pouze u restrikčně krmených krá
Název v anglickém jazyce
Effect of a limited feed intake on growth performance, meat quality and carcass traits of Czech white rabbits
Popis výsledku anglicky
The aim of the present work was to evaluate the effect of a feed restriction on a feed cost, growth performance and meat quality and carcass traits of Czech White rabbits. Over the whole fattening period, the feed restriction reduced significantly the feed conversion ratio (P=0.009), and thereby a margin on the feed cost was improved by 10.3%. Carcass characteristics and meat quality were not greatly affected by the feed restriction, except for a profile of fatty acids.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI101A164" target="_blank" >QI101A164: Kvalita a bezpečnost produktů genetických zdrojů prasat, drůbeže, králíků a nutrií v konvenčním a ekologickém chovu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
55-58
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—