Antibakteriální účinky přípravku s obsahem mastných kyselin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F14%3A%230002069" target="_blank" >RIV/00027014:_____/14:#0002069 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14114.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14114.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antibakteriální účinky přípravku s obsahem mastných kyselin
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo definovat antibakteriální účinky přípravku s obsahem mastných kyselin se střední délkou řetězce na Campylobacter jejuni. Produkt byl testován in vitro a následně v experimentální infekci brojlerových kuřat. Kuřata byla perorálně infikována C. jejuni a následně byl sledován vliv přídavku 0,25 % a 0,5 % komerčního preparátu Fortibac? (Delacon, ČR) na zdravotní stav, mortalitu, užitkovost a míru vylučování pathogena do prostředí. Krmivo bylo podáváno po celou dobu výkrmu (35 dní). Během pokusu byly odebírány vzorky trusu, které byly následně analyzovány na přítomnost a počty C. jejuni. Z výsledků vyplývá, že míra vylučování C. jejuni nebyla přídavkem preparátu ovlivněna. Došlo však ke statisticky průkaznému snížení mortality kuřat.
Název v anglickém jazyce
Antibacterial Effect of a Commercial Feed Additive Containing Medium-Chain Fatty Acids
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to determine the antibacterial effect of a commercial product containing medium-chain fatty acids on Campylobacter jejuni. The product was tested in vitro, followed by evaluating the effect by experimental infection. Broiler chickens were artificially infected with C. jejuni and fed with mixture containingthe additive Fortibac? (Delacon, CR). The final concentration of the additive was 0, 0.25 and 0.5% of the feed mixture. The feed was used during the entire fattening period (35days). During the experiment,feces were collected every two days and microbiologically analyzed. Reduction of the number of campylobacters by the product was not confirmed. It is assumed that the final amount of potentially active fatty acids in the digestive tract was not sufficient. The product, however, had a clear positive impact on mortality of infected chickens.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Lazarové dni výživy a veterinárnej dietetiky XI.
ISBN
978-80-8077-408-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
221-225
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Košice
Datum konání akce
2. 9. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—