Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antibakteriální účinky přípravku s obsahem mastných kyselin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F14%3A%230002069" target="_blank" >RIV/00027014:_____/14:#0002069 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14114.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14114.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antibakteriální účinky přípravku s obsahem mastných kyselin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo definovat antibakteriální účinky přípravku s obsahem mastných kyselin se střední délkou řetězce na Campylobacter jejuni. Produkt byl testován in vitro a následně v experimentální infekci brojlerových kuřat. Kuřata byla perorálně infikována C. jejuni a následně byl sledován vliv přídavku 0,25 % a 0,5 % komerčního preparátu Fortibac? (Delacon, ČR) na zdravotní stav, mortalitu, užitkovost a míru vylučování pathogena do prostředí. Krmivo bylo podáváno po celou dobu výkrmu (35 dní). Během pokusu byly odebírány vzorky trusu, které byly následně analyzovány na přítomnost a počty C. jejuni. Z výsledků vyplývá, že míra vylučování C. jejuni nebyla přídavkem preparátu ovlivněna. Došlo však ke statisticky průkaznému snížení mortality kuřat.

  • Název v anglickém jazyce

    Antibacterial Effect of a Commercial Feed Additive Containing Medium-Chain Fatty Acids

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to determine the antibacterial effect of a commercial product containing medium-chain fatty acids on Campylobacter jejuni. The product was tested in vitro, followed by evaluating the effect by experimental infection. Broiler chickens were artificially infected with C. jejuni and fed with mixture containingthe additive Fortibac? (Delacon, CR). The final concentration of the additive was 0, 0.25 and 0.5% of the feed mixture. The feed was used during the entire fattening period (35days). During the experiment,feces were collected every two days and microbiologically analyzed. Reduction of the number of campylobacters by the product was not confirmed. It is assumed that the final amount of potentially active fatty acids in the digestive tract was not sufficient. The product, however, had a clear positive impact on mortality of infected chickens.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Lazarové dni výživy a veterinárnej dietetiky XI.

  • ISBN

    978-80-8077-408-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    221-225

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Košice

  • Datum konání akce

    2. 9. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku