Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sezónní pastevní výkrm prasat jako alternativní systém pro přeštické černostrakaté plemeno

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F14%3A%230002120" target="_blank" >RIV/00027014:_____/14:#0002120 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14168.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14168.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sezónní pastevní výkrm prasat jako alternativní systém pro přeštické černostrakaté plemeno

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Na základě výsledků řady srovnávacích testů byla pro Přeštické černostrakaté plemeno navržena alternativní technologie, která spočívá v uplatněnní sezónního pastevního výkrmu s využitím kompletních krmných směsí z tuzemských komponentů. Tento systém plněvyužívá genetický potenciál daného plemene při zlepšení nutričních charakteristik konečného produktu i ekonomických ukazatelů produkce.

  • Název v anglickém jazyce

    Seasonal free range system as an alternative fattening system for Prestice Black Pied pig

  • Popis výsledku anglicky

    Based on five years investigation of Prestice Black Pied pig the seasonal free range system has been recommended as a preferable alternative for this local breed.This system uses the pasture and domestic feedstuff and presents the optimal utilization ofgenetic potential of Prestice Black Pied pig with improved nutritional characteristics of pork and also the profitability of pork production.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI101A164" target="_blank" >QI101A164: Kvalita a bezpečnost produktů genetických zdrojů prasat, drůbeže, králíků a nutrií v konvenčním a ekologickém chovu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    Výkrm prasat

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    Rozloha pastevního areálu: max. zatížení 50 ks/ha/5 měsíční pastevní cyklus, elektrický ohradník 2 řady, vzdálenost od země 25 cm a 50 cm, pro maximální minimalizaci rizika přenosu nemocí z volně žijících zvířat je možno doporučit dvojité ohrazení pastevního areálu, minimálně však v navykacím oplůtku pro zástavová zvířata. odzkoušené dva typy přístřešků na pastvině: Plachtový přístřešek (v: 7m, průměr 11m) a mobilní dřevěné boudy (v: 1,74m, š:2,74x2,74m) dále prostor nevyužívané stáje. Obecné rozměry: lehárna: 1m2/kus, krmiště: koryto délka 300-350 mm/kus, výška hrany 220-250 mm, u jiné použité technologie dle uváděné kapacity. Doporučený pastevní management formou postupně zpřístupňovaných oplůtků. Dále je navržené složení pastevního porostu pro zajištění zelené píce po celou dobu výkrmu: kombinace ozimé a jarní směsky s travinami i víceletými pícninami. Smlouva k OT/03/2014: 294/2014 s uživatelem: Věra Řezníčková, Rohozná 36, 588 44, IČO: 76549909, 12.12.2014

  • Ekonomické parametry

    U pastevního systému s vlastní výrobou krmných směsí ve srovnání s konvenčním výkrmem ve stáji s nákupem komerčních krmných směsí řady A představovala úspora v nákladech na krmiva představovala u pastevního systému 269 Kč na jatečný kus. (kalkulace v cenách 2014 při započtení nákladů na pastevní areál). V nákladech na kg přírůstku činí tento rozdíl 12%. Na 100 kusů jatečných prasat činí tento rozdíl 26 900 Kč. Pokud jsou JUT přeštických černostrakatých prasat zpeněžovány jako běžný produkt je jejich realizační cena o 7% nižší ve srovnání s masnými hybridy. Konečný produkt z pastevního výkrmu má však vyšší nutriční hodnotu a jako produkt s vyšší přidanou hodnotou umožňuje realizační cenu dle poptávky zvýšit. Rozdíl v realizační ceně může být v závislosti na marketingu produktu min. 320 Kč/jatečný kus, na 100 kusů jatečných prasat 32000 Kč.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    00027014

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i., Biofarma Sasov

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)

  • Požadavek na licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem