Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Orientační průkaz residuí inhibičních látek ve vybraných surovinách a potravinách živočišného původu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F16%3AN0000169" target="_blank" >RIV/00027014:_____/16:N0000169 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16170.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16170.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Orientační průkaz residuí inhibičních látek ve vybraných surovinách a potravinách živočišného původu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce je zaměřena na průkaz přítomnosti reziduí inhibičních látek ve vybraných surovinách a potravinách živočišného původu pomoci jednoduché screeningová metody. Ve vzorcích vybraných surovin a potravin živočišného původu (maso, mléko, vejce) byla jednoduchou metodou difuzního testu na Petriho misce s agarovou půdou, upravenou pro jednotlivý druh zkoumaných vzorků a vyhodnocením inhibice růstu testačnich mikroorganismů (Bacillus subtilis, Kocuria rhizophila, Geobacillus stearothermophilus, Escherichia coli), prokázána rezidua inhibičních látek. Statistická analýza byla provedena pomocí neparametrických testů v softwaru Statistka. Po ověření citlivosti čtyř bakteriálních kmenů (Bacillus subtilis BGA CCM 4062, Kocuria rhizophila CCM 552 Goebacillus stearothermophilus var. calidolactis C 935 CCM 5965 a Escherichia coli CCM 7372) na sedm antibiotik na komerčních testačnich discích (gentamicin, chloramfenikol, oxacilinu, lincospectin, amoxicilin, erythromicin a ciproflexacilin) byly zkoumány vybrané vzorky masa, mléka a vajec na přítomnost inhibičních látek

  • Název v anglickém jazyce

    Detection of residues of inhibiting substances in selected raw materials and foodstuffs of animal origin

  • Popis výsledku anglicky

    Tlie work is focused on the proving the presence of residues of inhibiting substances in selected raw materials and foodstuffs of animal origin using a simple screening method. In samples of selected raw materials and foodstuffs of animal origin (meat, milk, eggs) was determined residues of substances inhibiting simple plate agar diffusion test, modified for each species of examined samples by evaluating the inhibition of the growth of test organisms (Bacillus subtilis, Kocuria rhizophila, Geobacillus stearothermophilus, Escherichia coli). Statistical analysis was done using non-parametric tests in Statistka software. After determining the sensitivity of four bacterial strains (Bacillus subtilis BGA CCM 4062, Kocuria rhizophila CCM 552 Goebacillus stearothermophilus var. calidolactis C 935 CCM 5965 and Escherichia coli CCM 7372) to seven commercial antibiotic test disks (gentamicin, chloramphenicol, oxacillin, lincospectin, amoxicillin, erythromicin and ciproflexacilin) were examinedfor the presence of inhibitory substances in selected samples of meat, milk and eggs.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1530058" target="_blank" >QJ1530058: Vytvoření systému hodnocení biosecurity, welfare a zdraví hospodářských zvířat pro produkci zdravotně nezávadných surovin a potravin živočišného původu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Aktuální otázky bioklimatologie zvířat 2016

  • ISBN

    978-80-7403-155-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    40-42

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.

  • Místo vydání

    Praha Uhříněves

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    23. 11. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku