Orientační průkaz residuí inhibičních látek ve vybraných surovinách a potravinách živočišného původu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F16%3AN0000169" target="_blank" >RIV/00027014:_____/16:N0000169 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16170.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16170.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Orientační průkaz residuí inhibičních látek ve vybraných surovinách a potravinách živočišného původu
Popis výsledku v původním jazyce
Práce je zaměřena na průkaz přítomnosti reziduí inhibičních látek ve vybraných surovinách a potravinách živočišného původu pomoci jednoduché screeningová metody. Ve vzorcích vybraných surovin a potravin živočišného původu (maso, mléko, vejce) byla jednoduchou metodou difuzního testu na Petriho misce s agarovou půdou, upravenou pro jednotlivý druh zkoumaných vzorků a vyhodnocením inhibice růstu testačnich mikroorganismů (Bacillus subtilis, Kocuria rhizophila, Geobacillus stearothermophilus, Escherichia coli), prokázána rezidua inhibičních látek. Statistická analýza byla provedena pomocí neparametrických testů v softwaru Statistka. Po ověření citlivosti čtyř bakteriálních kmenů (Bacillus subtilis BGA CCM 4062, Kocuria rhizophila CCM 552 Goebacillus stearothermophilus var. calidolactis C 935 CCM 5965 a Escherichia coli CCM 7372) na sedm antibiotik na komerčních testačnich discích (gentamicin, chloramfenikol, oxacilinu, lincospectin, amoxicilin, erythromicin a ciproflexacilin) byly zkoumány vybrané vzorky masa, mléka a vajec na přítomnost inhibičních látek
Název v anglickém jazyce
Detection of residues of inhibiting substances in selected raw materials and foodstuffs of animal origin
Popis výsledku anglicky
Tlie work is focused on the proving the presence of residues of inhibiting substances in selected raw materials and foodstuffs of animal origin using a simple screening method. In samples of selected raw materials and foodstuffs of animal origin (meat, milk, eggs) was determined residues of substances inhibiting simple plate agar diffusion test, modified for each species of examined samples by evaluating the inhibition of the growth of test organisms (Bacillus subtilis, Kocuria rhizophila, Geobacillus stearothermophilus, Escherichia coli). Statistical analysis was done using non-parametric tests in Statistka software. After determining the sensitivity of four bacterial strains (Bacillus subtilis BGA CCM 4062, Kocuria rhizophila CCM 552 Goebacillus stearothermophilus var. calidolactis C 935 CCM 5965 and Escherichia coli CCM 7372) to seven commercial antibiotic test disks (gentamicin, chloramphenicol, oxacillin, lincospectin, amoxicillin, erythromicin and ciproflexacilin) were examinedfor the presence of inhibitory substances in selected samples of meat, milk and eggs.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1530058" target="_blank" >QJ1530058: Vytvoření systému hodnocení biosecurity, welfare a zdraví hospodářských zvířat pro produkci zdravotně nezávadných surovin a potravin živočišného původu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aktuální otázky bioklimatologie zvířat 2016
ISBN
978-80-7403-155-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
40-42
Název nakladatele
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
Místo vydání
Praha Uhříněves
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
23. 11. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—