Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení reziduí inhibičních látek pomocí testačních mikroorganismů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F18%3AN0000189" target="_blank" >RIV/00027014:_____/18:N0000189 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/18188.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/18188.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení reziduí inhibičních látek pomocí testačních mikroorganismů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce je zaměřena na průkaz přítomnosti reziduí inhibujících látek ve vybraných surovinách a potravinách živočišného původu pomocí jednoduchého screeningu. Ve vzorcích vybraných surovin a potravin živočišného původu (maso, mléko, vejce) byly stanoveny rezidua inhibičních látek jednoduchým difuzním testem na agarové půdě modifikovaným pro každý druh zkoumaných vzorků vyhodnocením inhibice růstu testovaných organismů (Bacillus subtilis , Kocuria rhizophila, Geobacillus stearothermophilus, Escherichia coli). Statistická analýza byla provedena pomocí neparametrických testů v programu Statistica. Po stanovení citlivosti čtyř bakteriálních kmenů (Bacillus subtilis BGA CCM 4062, Kocuria rhizophila CCM 552, Goebacillus stearothermophilus var. Calidolactis C 935 CCM 5965 a Escherichia coli CCM 7372) na sedm komerčních antibiotických testovacích disků (gentamicin, chloramfenikol, oxacillin, lincospectin, amoxicilin, erythromicin a ciproflexacilin). Vybrané vzorky masa, mléka a vajec byly vyšetřeny na přítomnost inhibičních látek.

  • Název v anglickém jazyce

    Detection of residues of inhibiting substances using test microorganisms

  • Popis výsledku anglicky

    The work is focused on the proving the presence of residues of inhibiting substances in selected raw materials and foodstuffs of animal origin using a simple screening method. In samples of selected raw materials and foodstuffs of animal origin (meat, milk, eggs) was determined residues of substances inhibiting simple plate agar diffusion test, modified for each species of examined samples by evaluating the inhibition of the growth of test organisms (Bacillus subtilis, Kocuria rhizophila, Geobacillus stearothermophilus, Escherichia coli). Statistical analysis was done using non-parametric tests in Statistica software. After determining the sensitivity of four bacterial strains (Bacillus subtilis BGA CCM 4062, Kocuria rhizophila CCM 552, Goebacillus stearothermophilus var. calidolactis C 935 CCM 5965 and Escherichia coli CCM 7372) to seven commercial antibiotic test disks (gentamicin, chloramphenicol, oxacillin, lincospectin, amoxicillin, erythromicin and ciproflexacilin, Selected samples of meat, milk and eggs were examined for the presence of inhibitory substances.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1530058" target="_blank" >QJ1530058: Vytvoření systému hodnocení biosecurity, welfare a zdraví hospodářských zvířat pro produkci zdravotně nezávadných surovin a potravin živočišného původu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Aktuální otázky bioklimatologie zvířat 2018

  • ISBN

    978-80-7403-205-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    69-71

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.

  • Místo vydání

    Praha Uhříněves

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    18. 11. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku