Stanovení reziduí inhibičních látek pomocí testačních mikroorganismů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F18%3AN0000189" target="_blank" >RIV/00027014:_____/18:N0000189 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/18188.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/18188.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení reziduí inhibičních látek pomocí testačních mikroorganismů
Popis výsledku v původním jazyce
Práce je zaměřena na průkaz přítomnosti reziduí inhibujících látek ve vybraných surovinách a potravinách živočišného původu pomocí jednoduchého screeningu. Ve vzorcích vybraných surovin a potravin živočišného původu (maso, mléko, vejce) byly stanoveny rezidua inhibičních látek jednoduchým difuzním testem na agarové půdě modifikovaným pro každý druh zkoumaných vzorků vyhodnocením inhibice růstu testovaných organismů (Bacillus subtilis , Kocuria rhizophila, Geobacillus stearothermophilus, Escherichia coli). Statistická analýza byla provedena pomocí neparametrických testů v programu Statistica. Po stanovení citlivosti čtyř bakteriálních kmenů (Bacillus subtilis BGA CCM 4062, Kocuria rhizophila CCM 552, Goebacillus stearothermophilus var. Calidolactis C 935 CCM 5965 a Escherichia coli CCM 7372) na sedm komerčních antibiotických testovacích disků (gentamicin, chloramfenikol, oxacillin, lincospectin, amoxicilin, erythromicin a ciproflexacilin). Vybrané vzorky masa, mléka a vajec byly vyšetřeny na přítomnost inhibičních látek.
Název v anglickém jazyce
Detection of residues of inhibiting substances using test microorganisms
Popis výsledku anglicky
The work is focused on the proving the presence of residues of inhibiting substances in selected raw materials and foodstuffs of animal origin using a simple screening method. In samples of selected raw materials and foodstuffs of animal origin (meat, milk, eggs) was determined residues of substances inhibiting simple plate agar diffusion test, modified for each species of examined samples by evaluating the inhibition of the growth of test organisms (Bacillus subtilis, Kocuria rhizophila, Geobacillus stearothermophilus, Escherichia coli). Statistical analysis was done using non-parametric tests in Statistica software. After determining the sensitivity of four bacterial strains (Bacillus subtilis BGA CCM 4062, Kocuria rhizophila CCM 552, Goebacillus stearothermophilus var. calidolactis C 935 CCM 5965 and Escherichia coli CCM 7372) to seven commercial antibiotic test disks (gentamicin, chloramphenicol, oxacillin, lincospectin, amoxicillin, erythromicin and ciproflexacilin, Selected samples of meat, milk and eggs were examined for the presence of inhibitory substances.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1530058" target="_blank" >QJ1530058: Vytvoření systému hodnocení biosecurity, welfare a zdraví hospodářských zvířat pro produkci zdravotně nezávadných surovin a potravin živočišného původu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aktuální otázky bioklimatologie zvířat 2018
ISBN
978-80-7403-205-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
69-71
Název nakladatele
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
Místo vydání
Praha Uhříněves
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
18. 11. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—