Vliv karotenoidů na kvalitu vajec
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F16%3AN0000182" target="_blank" >RIV/00027014:_____/16:N0000182 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16183.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16183.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv karotenoidů na kvalitu vajec
Popis výsledku v původním jazyce
Přídavek karotenoidů do krmné směsi ovlivňuje především ukazatele kvality žloutku. Dále doplněk karotenoidů zvyšuje ukládání karotenoidů a oxidační stabilitu žloutků. Přírodní zdroje karotenoidů jsou ve zvyšování oxidační stability účinnější než syntetické. Ale u přírodních zdrojů karotenoidů, které by měly být použity v praxi, musí být brána v úvahu cena. Proto vhodnou alternativou k syntetickým karotenoidům se zdají být afrikán, paprika, mrkev nebo řasa Chlorella.
Název v anglickém jazyce
The effect of carotenoids on egg quality
Popis výsledku anglicky
The addition of carotenoids into feed mixture influences especially the characteristics of yolk quality. In addition, the supplementation of carotenoids increases deposition of carotenoids and oxidative stability of yolks. Natural sources of carotenoids are more effective than synthetic in increasing of oxidation stability. However, in natural sources of carotenoids, which should be used in practice, it must be taken into account the price. Therefore, a suitable alternative to synthetic carotenoids seems to be marigold, pepper, carrot or alga Chlorella.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310002" target="_blank" >QJ1310002: Identifikace a řešení vybraných problémů ve výživě slepic a kvalitě vajec z kontrastních chovů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů