Chov prasat a výroba vepřového masa ve světě, v EU a v ČR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F16%3AN0000193" target="_blank" >RIV/00027014:_____/16:N0000193 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16194.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16194.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Chov prasat a výroba vepřového masa ve světě, v EU a v ČR
Popis výsledku v původním jazyce
Na význam chovu prasat v celosvětovém měřítku poukazuje podíl vepřového masa na jeho celkové spotřebě. Podle USDA (2016) tvoří spotřebu masa ve světě ze 40,1 % maso vepřové, z 34,1 % drůbeží, z 20,0 % hovězí a ze 4,7 % skopové a kozí. Prasata s podílem 19,5 % z celkem 5 061 milionů hospodářských zvířat byla v roce 2014 čtvrtým nejpočetnějším druhem. V roce 2014 se 60 % prasat chovalo a 57 % vepřového masa vyrábělo v Asii, kde se nachází 60 % obyvatel a třetina výměry zemědělské půdy naší planety. Stejně jako ve světě je i v EU nejoblíbenější maso vepřové, jehož průměrná spotřeba na obyvatele činila 33,0 kg v roce 2015. Mezi roky 1990 a 2015 se porážky prasat a objem výroby vepřového masa v EU-15 zvýšily o 24 a 34 %, zatímco v ČR se snížily. V období 1990 až 2016 se snížily stavy prasat a prasnic v ČR na 34 a 31 % a produkce jatečných prasat a vepřového masa na 30 a 34 %. Jednou z příčin nepříznivého vývoje chovu prasat a produkce vepřového masa může být větší nárůst spotřebitelských cen vepřového masa než farmářských cen jatečných prasat. Mezi hlavní faktory, které o efektivnosti produkce rozhodují, patří vysoký počet selat odstavených od jedné prasnice za rok a vysoké přírůstky hmotnosti, aj.
Název v anglickém jazyce
Pig breeding and pig meat production in the world, the EU and the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
The importance of pig breeding on a global scale indicates the share of pork in its total consumption. According to the USDA (2016) consists of meat consumption in the world of pork 40.1%, from 34.1% poultry, beef from 20.0% and 4.7% of sheep and goat. Pigs with a share of 19.5% of the total of 5,061 million livestock were in 2014 the fourth most numerous species. In 2014, 60% of pigs bred and 57% of pork produced in Asia, where there is 60% of the population and one third of agricultural land area of the planet. Like in the world is also the most popular in the EU pork, whose average per capita consumption was 33.0 kilograms in 2015. Between 1990 and 2015, the slaughtering of pigs and pork production in the EU-15 increased by 24 and 34%; while in the Czech Republic decreased. In the period from 1990 to 2016 decreased number of pigs and sows in the Czech Republic on 34 and 31% and production of pigs and pork at 30 and 34%. One of the causes the unfavorable development pig and pork production may be greater increase in consumer prices than pork farmer pig prices. Among the main factors that decide about the efficiency of production, includes a large number of weaned piglets from one sow per year and high weight gain, and others.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů