Chov prasat v Evropské unii a v ČR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000007" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000007 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/17004.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17004.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Chov prasat v Evropské unii a v ČR
Popis výsledku v původním jazyce
Spotřebu masa tvoří ve světě ze 40,1 % maso vepřové, z 34,1 % drůbeží, z 20,0 % hovězí a ze 4,7 % skopové a kozí. Prasata s podílem 19,5 % z celkem 5 061 milionů hospodářských zvířat byla v roce 2014 čtvrtým nejpočetnějším druhem. V roce 2014 se 60 % prasat chovalo a 57 % vepřového masa vyrábělo v Asii, kde se nachází 60 % obyvatel a třetina výměry zemědělské půdy naší planety. V přepočtu na hektar a na obyvatele má výraznou převahu mezi světadíly Evropa. Stejně jako ve světě je i v EU nejoblíbenější maso vepřové. V roce 2015 činila jeho průměrná spotřeba na obyvatele 33,0 kg. Z celkové výroby vepřového masa v roce 2015 v EU-28 (23,3 mil. tun) připadalo zhruba 58 % na čtyři státy (Německo 23,9 %, Španělsko 16,7 % a Francie a Polsko po 8,5 %), 1,0 % pak na ČR. Korelační koeficienty poukazují např. na snižování nákladů na kg hmotnosti prasat s poklesem nákladů na krmiva a ceny krmiv, na pokles nákladů na 1 kg s růstem přírůstku, aj. V ČR se v období 1990 až 2016 snížily stavy prasat a prasnic na 34 a 31 % a produkce jatečných prasat a vepřového masa na 30 a 34 %. Mezi hlavní faktory, které o efektivnosti produkce rozhodují, patří vysoký počet selat odstavených od jedné prasnice za rok, vysoké přírůstky hmotnosti, aj.
Název v anglickém jazyce
Pig breeding in the European Union and the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
Meat consumption consists of the world 40.1% pork, 34.1% poultry, 20.0% beef and 4.7% sheep and goats. Pigs with a share of 19.5% of the total of 5,061 million livestock was in 2014 the fourth the most numerous species. In 2014, 60% of pigs bred and 57% of pork produced in Asia, where there is 60% of the population and one third of agricultural land area of the planet. Per hectare and per capita has a significant advantage among continents Europe. As the world's most popular in EU pork. In 2015 it amounted to an average per capita consumption of 33.0 kilograms. Of the total production of pork in 2015 in the EU-28 (23.3 mil. tonnes) accounted for around 58% for four countries (Germany 23.9%, Spain 16.7%, France and Poland to 8.5%) then 1.0% to the Czech Republic. Correlation coefficients indicate eg. to reduce costs per kg with a decline in feed costs and feed prices, to decrease the cost of 1 kg with an increase in gain, and others. In the Czech Republic in the period 1990-2016 to reduce the number of pigs and sows at 34 and 31% and production of pigs and pork at 30 and 34%. Among the main factors that decide about the efficiency of production, includes a large number of weaned piglets from one sow per year, high weight gain, and others.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů