Kvalita masa farmově chovaných jelenů a daňků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000008" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000008 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/17:73873 RIV/60460709:41340/17:73873
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/17003.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17003.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita masa farmově chovaných jelenů a daňků
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem předložené práce bylo porovnat chemické složení a organoleptické vlastnosti masa farmově chovaného jelena evropského a daňka evropského s hovězím masem dvou kontrastních plemen skotu - aberdeen angus a holštýnské, lišících se zejména z hlediska kvality masa. Maso jelenů i daňků obsahovalo ve srovnání s hovězím výrazně nižší množství intramuskulárního tuku a celkového kolagenu, a naopak výrazně vyšší podíl polynenasycených mastných kyselin a rozpustného kolagenu. Prostřednictvím senzorické analýzy byla u vzorků masa obou jelenovitých zjištěna vyšší intenzita vůně, chuti, křehkosti a snazší žvýkatelnost než u hovězího masa. Mezi senzorickými profily masa jelenů a daňků však rozdíly nalezeny nebyly.
Název v anglickém jazyce
Meat quality of farmed rised red deer and fallow deer
Popis výsledku anglicky
The aim of the present study was to compare chemical composition and organoleptic properties of meat from red deer and fallow deer with beef from two contrast cattle breeds Aberdeen Angus and Holstein. Meat from red and fallow deer contained significantly lower amounts of intramuscular fat and total collagen. On the contrary, considerably higher proportions of polyunsaturated fatty acids and soluble collagen were found in venison compared to beef. Deer species samples were scored higher for intensity of aroma, taste, tenderness and chewiness compared to beef. However, assessors were not able to find differences between sensory profiles of meat from red and fallow deer.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
77
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
72-74
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—