Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita masa farmově chovaných jelenů a daňků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000008" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000008 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/17:73873 RIV/60460709:41340/17:73873

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/17003.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17003.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita masa farmově chovaných jelenů a daňků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem předložené práce bylo porovnat chemické složení a organoleptické vlastnosti masa farmově chovaného jelena evropské­ho a daňka evropského s hovězím masem dvou kontrastních plemen skotu - aberdeen angus a holštýnské, lišících se zejména z hlediska kvality masa. Maso jelenů i daňků obsahovalo ve srovnání s hovězím výrazně nižší množství intramuskulárního tuku a celkového kolagenu, a naopak výrazně vyšší podíl polynenasycených mastných kyselin a rozpustného kolagenu. Prostřednictvím senzorické analýzy byla u vzorků masa obou jelenovitých zjištěna vyšší intenzita vůně, chuti, křehkosti a snazší žvýkatelnost než u hovězího masa. Mezi senzorickými profily masa jelenů a daňků však rozdíly nalezeny nebyly.

  • Název v anglickém jazyce

    Meat quality of farmed rised red deer and fallow deer

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the present study was to compare chemical composition and organoleptic properties of meat from red deer and fallow deer with beef from two contrast cattle breeds Aberdeen Angus and Holstein. Meat from red and fallow deer contained significantly lower amounts of intramuscular fat and total collagen. On the contrary, considerably higher proportions of polyunsaturated fatty acids and soluble collagen were found in venison compared to beef. Deer species samples were scored higher for intensity of aroma, taste, tenderness and chewiness compared to beef. However, assessors were not able to find differences between sensory profiles of meat from red and fallow deer.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Náš chov

  • ISSN

    0027-8068

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    77

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    72-74

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus