Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Quality attributes and composition of meat from red deer (Cervus elaphus), fallow deer (Dama dama) and Aberdeen Angus and Holstein cattle (Bos taurus)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F15%3A68844" target="_blank" >RIV/60460709:41210/15:68844 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027014:_____/15:#0002217

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Quality attributes and composition of meat from red deer (Cervus elaphus), fallow deer (Dama dama) and Aberdeen Angus and Holstein cattle (Bos taurus)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A comparison was made of meat quality attributes for venison from farmed male red deer and fallow deer versus beef from Aberdeen Angus and Holstein bulls (n = 9 animals per group). Venison had one-quarter the crude fat content, lower total collagen, anda higher proportion of heat soluble collagen. It was darker and less yellow than beef. Deer species provided meat with a higher PUFA/SFA ratio and lower atherogenic indices. In addition, the venison of red deer contained five times as much n-3 polyunsaturated fatty acids as did the beef. Steaks prepared from venison were scored higher compared to beef for flavour and aroma intensity, tenderness, chewiness, and overall liking. Compared to beef, venison from two widely farmed deer species was superior innutrient composition, thus offering potential benefits for human consumption, and it received higher scores for most of those sensory attributes examined.

  • Název v anglickém jazyce

    Quality attributes and composition of meat from red deer (Cervus elaphus), fallow deer (Dama dama) and Aberdeen Angus and Holstein cattle (Bos taurus)

  • Popis výsledku anglicky

    A comparison was made of meat quality attributes for venison from farmed male red deer and fallow deer versus beef from Aberdeen Angus and Holstein bulls (n = 9 animals per group). Venison had one-quarter the crude fat content, lower total collagen, anda higher proportion of heat soluble collagen. It was darker and less yellow than beef. Deer species provided meat with a higher PUFA/SFA ratio and lower atherogenic indices. In addition, the venison of red deer contained five times as much n-3 polyunsaturated fatty acids as did the beef. Steaks prepared from venison were scored higher compared to beef for flavour and aroma intensity, tenderness, chewiness, and overall liking. Compared to beef, venison from two widely farmed deer species was superior innutrient composition, thus offering potential benefits for human consumption, and it received higher scores for most of those sensory attributes examined.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of the Science of Food and Agriculture

  • ISSN

    0022-5142

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    95

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    2299-2306

  • Kód UT WoS článku

    000357326800019

  • EID výsledku v databázi Scopus