Krávy bez tržní produkce mléka, trvalé travní porosty a hovězí maso
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F18%3AN0000024" target="_blank" >RIV/00027014:_____/18:N0000024 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/18024.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/18024.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Krávy bez tržní produkce mléka, trvalé travní porosty a hovězí maso
Popis výsledku v původním jazyce
Na produkci hovězího masa se výrazně podílejí i krávy chované v systému bez TPM. Z dlouhodobého vývoje stavu skotu v ČR je patrné, že početní stavy krav bez TPM se zvyšují a částečně kompenzují pokles stavů dojených krav. V letech 1996 až 2017 se počet krav bez TPM zvýšil o 177 tis. (z 39 na 216 tis.), zatímco počet dojených krav se o 342 tis. a 48 % snížil. Zatímco v letech 1990 až 2016 se výměra TTP zvýšila o 170 tis. hektarů a 20 %, počet upravených dobytčích jednotek se snížil o 1 333 a 56 %. V souvislosti s oznámením předběžné bilance zemědělského zahraničního obchodu za rok 2017 v první polovině února 2018 poukazovaly sdělovací prostředky mimo jiné na zvyšování dovozů masa do ČR. Toto konstatování se týká i obchodu s hovězím masem. Krávy bez TPM se při různých počtech chovají ve všech státech EU. Z celkem 12,3 mil. krav se 76 % krav chovalo v pěti státech, a to ve Francii, Španělsku, Velké Británii, Irsku a Německu. Více než polovina produkce hovězího masa připadá na pět států (na Francii, Německo, Velkou Británii, Itálii a Španělsko), ČR se na výrobě hovězího masa v EU-28 a v EU-13 podílela 0,9 a 4,9 %. V ČR dosáhla v roce 2016 spotřeba hovězího masa na obyvatele 8,5 kg, což je o 7,0 kg a 45 % méně než v průměru ve státech EU-28. Ve státech EU-28 činila za rok 2016 spotřeba hovězího masa 15,5 kg na obyvatele.
Název v anglickém jazyce
Suckler cows herds, permanent grassland and beef production
Popis výsledku anglicky
On beef production is a major contributor suckler cows. The long-term development of the number of livestock in the Czech Republic shows that the number of suckler cows is increasing and partly compensates for the decline in the number of dairy cows. Between 1996 and 2017, the number of suckler cows increased by 177 thousand (from 39 to 216 thousand), while the number of dairy cows decreased by 342 thousand and 48%. Whereas between 1990 and 2016 the area of permanent grassland increased by 170 thousand hectares and 20%, the number of livestock units has decreased by 1 333 and 56%. In connection with the announcement of the preliminary balance of agricultural foreign trade for 2017 in the first half of February 2018, the media reported, besides, increasing meat imports to the Czech Republic. This statement also applies to trade in beef. Suckler cows breed in all EU countries. Out of a total of 12.3 million cows, 76% of cows were in five countries, France, Spain, Great Britain, Ireland and Germany. More than half of beef production accounts for five countries (France, Germany, Great Britain, Italy and Spain), the Czech Republic accounted for 0.9% and 4.9% for beef production in EU-28 and EU-13. In the Czech Republic, the consumption of beef per capita was 8.5 kg in 2016, which is 7.0 kg and 45% less than on average in the EU-28. In EU-28, the consumption of beef was 15.5 kg per capita in 2016.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů