Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv zdroje tuku na stravitelnost mastných kyselin, profil mastných kyselin v prsním svalstvu a abdominálním tuku a expresi genů u kuřat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F18%3AN0000076" target="_blank" >RIV/00027014:_____/18:N0000076 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/18075.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/18075.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv zdroje tuku na stravitelnost mastných kyselin, profil mastných kyselin v prsním svalstvu a abdominálním tuku a expresi genů u kuřat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byl proveden čtyřtýdenní pokus se skupinou 240 jednodenních kohoutků Ross, kde byl posuzován vliv různého zdroje tuku na intestinální stravitelnost mastných kyselin, profil mastných kyselin u prsního svalstva a abdominálního tuku a mRNA exprese šesti jaterních genů souvisejících s lipidy. Krmné směsi pro brojlery byly doplněny o řepkový olej, vepřové sádlo nebo palmový olej v dávce 60 g/kg. V kontrolní skupině byl zdroj tuku nahrazen pšeničným škrobem. Nejvyšší ileální stravitelnost tuku a všech mastných kyselin (kromě kyseliny stearové) byl pozorován u kuřat krmených sádlem. Obsah tuku v prsní svalovině kuřat nebyl významně ovlivněn typem doplňku v dietě. Profil mastných kyselin prsního svalstva a abdominálního tuku odrážejí složení mastných kyselin v krmivu. V mase kuřat krmených řepkovým olejem dominovala z mastných kyselin kyselina olejová. Kyselina palmitová byla nejvíce zastoupenou mastnou kyselinou v mase kuřat krmených vepřovým sádlem nebo palmovým olejem. Kyselina olejová byla nejhojněji zastoupenou mastnou kyselinou v abdominálním tuku všech kuřat. Nejvyšší mRNA exprese desaturáz (D5-, D6- and D9-) byla pozorována u kuřat krmených palmovým olejem. Exprese mRNA jaterní syntetázy mastných kyselin byla vyšší u skupin s přídavkem palmového oleje či vepřového sádla než u kuřat s řepkovým olejem. Exprese HMG-CoA reduktázy byla vyšší u kuřat, kterým byl v krmivu podáván palmový olej oproti skupině s řepkovým olejem nebo sádlem. Z výše uvedených výsledků lze předpokládat, že řepkový olej a vepřové sádlo jsou lepšími zdroji lipidů než palmový olej. Tyto dva zdroje obsahují více stravitelných mastných kyselin a poskytují nižší koncentraci syntetizovaných a absorbovaných nasycených mastných kyselin v mase a tuku kuřat.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of the fat type on the intestinal digestibility of fatty acids, the fatty acid profiles of breast meat and abdominal fat, and the mRNA expression of lipid-related genes in broiler chickens

  • Popis výsledku anglicky

    A group of 240-day-old Ross cockerels were used in a 4-week experiment to assess the effect of the fat type on the intestinal digestibility of fatty acids (FAs), the FA profiles of breast meat and abdominal fat, and the mRNA expression of six hepatic lipid-related genes. Experimental diets were supplemented with rapeseed oil, pork lard or palm oil at 60 g/kg. In the control diet, wheat starch was substituted for the fat source. The highest ileal digestibility of the fat and all FAs (except stearic acid) was observed in chickens fed lard. The content of fat in the breast meat of chickens was not significantly influenced by the fat supplements. The FA profiles of breast meat and abdominal fat reflected the FA composition of the diet. In the meat of chickens fed rapeseed oil, oleic acid was the predominant FA. Palmitic acid was the most abundant FA in the meat of chickens fed lard or palm oil. Oleic acid was the most abundant FA in the abdominal fat of all chickens. The highest mRNA expression of desaturases (D5-, D6- and D9-) was observed in chickens fed palm oil. The mRNA expression of hepatic FA synthase was higher in chickens fed palm oil or lard than in chickens fed rapeseed oil. The expression of HMG-CoA reductase was higher in chickens fed palm oil than in those fed rapeseed oil or lard. It can be concluded that rapeseed oil and lard are better sources of lipids than palm oil. These former two sources contain more digestible fatty acids and provide a lower concentration of SFAs in the meat and fat of chickens.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů