Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of dietary fat type on intestinal digestibility of fatty acids, fatty acid profiles of breast meat and abdominal fat, and mRNA expression of lipid-related genes in broiler chickens

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F18%3A77990" target="_blank" >RIV/60460709:41210/18:77990 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027014:_____/18:N0000040

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0196035" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0196035</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0196035" target="_blank" >10.1371/journal.pone.0196035</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of dietary fat type on intestinal digestibility of fatty acids, fatty acid profiles of breast meat and abdominal fat, and mRNA expression of lipid-related genes in broiler chickens

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A group of 240 day old Ross cockerels were used in a 4-week experiment to assess the effect of the fat type on the intestinal digestibility of fatty acids (FAs), the FA profiles of breast meat and abdominal fat, and the mRNA expression of six hepatic lipid-related genes. Experimental diets were supplemented with rapeseed oil, pork lard or palm oil at 60 g kg. In the control diet, wheat starch was substituted for the fat source. The highest ileal digestibility of the fat and all FAs (except stearic acid) was observed in chickens fed lard. The content of fat in the breast meat of chickens was not significantly influenced by the fat supplements. The FA profiles of breast meat and abdominal fat reflected the FA composition of the diet. In the meat of chickens fed rapeseed oil, oleic acid was the predominant FA. Palmitic acid was the most abundant FA in the meat of chickens fed lard or palm oil. Oleic acid was the most abundant FA in the abdominal fat of all chickens. The highest mRNA expression of desatu

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of dietary fat type on intestinal digestibility of fatty acids, fatty acid profiles of breast meat and abdominal fat, and mRNA expression of lipid-related genes in broiler chickens

  • Popis výsledku anglicky

    A group of 240 day old Ross cockerels were used in a 4-week experiment to assess the effect of the fat type on the intestinal digestibility of fatty acids (FAs), the FA profiles of breast meat and abdominal fat, and the mRNA expression of six hepatic lipid-related genes. Experimental diets were supplemented with rapeseed oil, pork lard or palm oil at 60 g kg. In the control diet, wheat starch was substituted for the fat source. The highest ileal digestibility of the fat and all FAs (except stearic acid) was observed in chickens fed lard. The content of fat in the breast meat of chickens was not significantly influenced by the fat supplements. The FA profiles of breast meat and abdominal fat reflected the FA composition of the diet. In the meat of chickens fed rapeseed oil, oleic acid was the predominant FA. Palmitic acid was the most abundant FA in the meat of chickens fed lard or palm oil. Oleic acid was the most abundant FA in the abdominal fat of all chickens. The highest mRNA expression of desatu

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510192" target="_blank" >QJ1510192: Řešení problematiky vybraných faktorů růstu ve vztahu ke kvalitě masa kuřat, krůt, králíků a nutrií</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    PLoS One

  • ISSN

    1932-6203

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    13

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    1-11

  • Kód UT WoS článku

    000430446800071

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85045893762