Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití vedlejších produktů pivovarského průmyslu v živočišné výrobě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F18%3AN0000128" target="_blank" >RIV/00027014:_____/18:N0000128 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2018/10/18127.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2018/10/18127.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití vedlejších produktů pivovarského průmyslu v živočišné výrobě

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem metodiky je seznámit s možnostmi využití vedlejších produktů pivovarského a sladařského průmyslu v živočišné výrobě. Patří k nim mláto, pivovarské kvasnice a sladový květ. Jsou součástí krmných dávek hospodářských zvířat již dlouho, mění se však jejich složení, skladovatelnost i technologie zpracování, logistika jejich distribuce ke spotřebiteli a v neposlední řadě i způsoby jejich uplatnění ve výživě zvířat. Smlouva o uplatnění předložené metodiky byla podepsána mezi Výzkumným ústavem živočišné výroby, v.v.i. Praha Uhříněves a firmou MRÁZ AGRO CZ, s.r.o. Blatná, která je v ČR hlavním dodavatelem vedlejších produktů pivovarnického průmyslu zhruba 400 zemědělským podnikům prvovýroby.

  • Název v anglickém jazyce

    Use of by-products of the brewing industry in livestock production

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the methodology is to introduce with the possibilities of using by-products of the brewing and malting industry in livestock production. They include dough (brewer's grains), brewer's yeast and malt flower. They have been a part of livestock feed for a long time, but their composition, storage and processing technology, logistics of their distribution to the consumer and, last but not least, their use in animal nutrition have changed. A contract on the application of the presented methodology was signed between the Institute of Animal Science, v.v.i. Prague Uhříněves and the company MRÁZ AGRO CZ, s.r.o. Blatná, which is the main supplier of by-products for the brewing industry in the Czech Republic, is about 400 primary agricultural enterprises.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510391" target="_blank" >QJ1510391: Omezení rizik spojených s výživou skotu s vysokou užitkovostí</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    978-80-7403-194-6

  • Číslo předpisu

    17210/2018-1

  • Technické parametry

    Předložená metodika poskytuje odborné veřejnosti potřebné informace o možnostech využití vedlejších produktů pivovarského průmyslu v živočišné výrobě. Metodika obsahuje jak informace obecně známé z literatury a praxe, tak i informace úplně nové, většinou vyplývající z výsledků pokusů, organizovaných a vyhodnocovaných kolektivem autorů metodiky. Potvrzuje se, že pivovarské mláto, pivovarské kvasnice a sladový květ jsou významnou součástí krmných dávek hospodářských zvířat. Protože se však mění jejich složení, skladovatelnost, technologie zpracování, logistika jejich distribuce ke spotřebiteli a v neposlední řadě i způsoby jejich uplatnění ve výživě zvířat, je třeba se jimi dlouhodobě intenzivně zabývat, hledat nová řešení a zároveň o nich informovat zemědělskou veřejnost.

  • Ekonomické parametry

    Jako příklad ekonomického přínosu lze uvést výsledek pokusu, kde kontrolní skupina plemene český strakatý skot dostávala původní krmnou dávku, druhá pokusná skupina stejného plemene zkrmovala i přídavek silážovaného mláta se sladovým květem. Rozdíl v hrubém zisku mezi skupinami se vyšplhal na 0,324 Kč na litr mléka ve prospěch pokusných dojnic (Mikyska a kol., 2006). Zisk lze spočítat násobením tohoto výsledku množstvím vyrobeného mléka v daném podniku. Pro 100 dojnic s průměrnou dojivostí 30 l/ks/den by za 100 dnů laktace činil hrubý zisk vyšší než 100 tisíc Kč.

  • Označení certifikačního orgánu

    Ministerstvo zemědělství ČR

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů