Doplněk stravy ze sladového květu a dalších pivovarských vedlejších produktů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F24%3AN0000024" target="_blank" >RIV/60193697:_____/24:N0000024 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Doplněk stravy ze sladového květu a dalších pivovarských vedlejších produktů
Popis výsledku v původním jazyce
Využití odpadů z pivovarství a sladařství přináší řadu ekonomických i ekologických výhod. Efektivní recyklace těchto materiálů nejen snižuje náklady na jejich likvidaci, ale i přispívá k udržitelnosti potravinářského průmyslu. Tato praxe zvyšuje využití dostupných živin a energie, čímž šetří přírodní zdroje a podporuje udržitelný rozvoj zemědělství. Sladový květ a odpadní pivovarské kvasnice byly využity jako vstupní suroviny pro výrobu funkčního vzorku nutričního doplňku stravy s obsahem vitamínů skupiny B a mikroprvků (TN02000044/1 – V16). Byly testovány různé postupy valorizace tohoto materiálu. V závěru byl zvolen postup, kdy byly odpadní pivovarské kvasnice smíchány s vodou a sušeným sladovým květem, zvýšením teploty byl zahájen proces autolýzy kvasnic, který podpořil i extrakci látek ze sladového květu do roztoku, který byl následně lyofilizován. Výstupním produktem je prášek, který se plní do kapslí.
Název v anglickém jazyce
Dietary supplement from malt flower and other brewery by-products
Popis výsledku anglicky
The use of brewing and malting waste brings a number of economic and environmental benefits. Efficient recycling of these materials not only reduces disposal costs but also contributes to the sustainability of the food industry. This practice increases the use of available nutrients and energy, thus saving natural resources and promoting sustainable agricultural development. Malt flower and waste brewer's yeast were used as feedstock for the production of a functional sample of a nutritional food supplement containing B vitamins and microelements (TN02000044/1 - V16). Different valorisation procedures for this material were tested. Finally, a procedure was chosen in which waste brewer's yeast was mixed with water and dried malt flower, and by increasing the temperature, the process of yeast autolysis was initiated, which also promoted the extraction of substances from the malt flower into a solution that was subsequently lyophilized. The output product is a powder which is filled into capsules.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TN02000044" target="_blank" >TN02000044: Biorafinace a cirkulární ekonomika pro udržitelnost</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
TN02000044/1 – V16
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Bylo vyrobeno 150 g. Jedná se o ve vodě rozpustný prášek světležluté barvy s obsahem vitamínů. Výsledek je využíván vlastníkem výsledku, Ecofuel Laboratories s.r.o., Ocelářská 9, 190 00 Praha 9, IČO: 289 738 52.
Ekonomické parametry
Výsledek je využíván pro účely řešení projektu, v rámci kterého byl vytvořen.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
—
Název vlastníka
Ecofuel Laboratories s.r.o., Ocelářská 9, 190 00 Praha 9, IČO: 289 738 52. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Lípová 511/15, 120 00 Praha, IČ 60193697.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
V - Výsledek je využíván vlastníkem
Požadavek na licenční poplatek
N - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—