Technologie silážování s využitím kombinovaných přípravků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F18%3AN0000133" target="_blank" >RIV/00027014:_____/18:N0000133 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/18132.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/18132.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologie silážování s využitím kombinovaných přípravků
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem předložené technologie je použití kombinaci mikrobiálního a chemického přípravku při silážování pícnin, lehce, středně i obtížně silážovatelných. Využitím efektu produkce kyseliny mléčné bakteriemi mléčného kvašení Lactobacillus plantarum MTD/1 a baktericidního účinku oxidu dusičitého NO2 (vytvořeného z dusitanu sodného) dojde ke snížení ztrát sušiny a tím i ke zlepšení ekonomiky výroby siláže.
Název v anglickém jazyce
Silage technology using combined products
Popis výsledku anglicky
The aim of the present technology is to use a combination of microbial and chemical additives in silage forage, light, medium and difficult to ensilaging. Utilizing the lactic acid production effect of lactic acid bacteria Lactobacillus plantarum MTD/1 and the bactericidal effect of NO2 (formed from sodium nitrite), the loss of dry matter and thus the economy of silage production will be reduced.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TG01010082" target="_blank" >TG01010082: Zefektivnění systému výzkum – vývoj – inovace - transfer v oblasti živočišné výroby pro zlepšení konkurenceschopnosti agrárního sektoru</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
OT/VÚŽV/09/2018
Číselná identifikace
OT/VÚŽV/09/2018
Technické parametry
Technologie spočívá v použití dvou rozdílných silážních přípravků pro silážování pícnin. Doporučena je kombinace bakteriálního přípravku Ecosyl s chemickým přípravkem Nutrisil, který se aplikuje ve stejnou dobu, ale odděleně. Ecosyl, který obsahuje bakterie Lactobacillus plantarum MTD/1, má za úkol výrazné namnožení bakterií mléčného kvašení, které vytvoří kyselinu mléčnou a následně významně sníží pH v silážované hmotě. Nízké pH hraje významnou roli v chemickém působení Nutrisilu. Nutrisil se dodává v koncentrované formě 40% dusitanu sodného (NaNO2), před použitím se dále ředí. Dusitan sodný se v silážované hmotě při nízkém pH přeměňuje v plynný dusitan, resp. oxid dusičitý (NO2), který utlumí růst aerobních a fakultativně aerobních mikroorganizmů a hlavně nežádoucích klostridií. Když již není v siláži přítomný kyslík, dochází k redukci dusitanu na dusík (N2), který pak spolu s oxidem uhličitým (CO2) odchází jako plyn ze siláže, a to i skrz plachtu. Smlouva č. 250/2018 o uplatnění technologie č. OT/VŮŽV/09/2018 byla podepsána s uživatelem technologie společností NutriVet s.r.o., se sídlem Vídeňská 1023/1, 691 23 Pohořelice, IČ : 26257408, DIČ: CZ 26257408. Smlouvu podepsal Ing. Václav Jambor, CSc, jednatel, dne 23.7.2018.
Ekonomické parametry
Předložená technologie byla ověřena v letech 2017 a 2018 v pokusech na Účelovém hospodářství VÚŽV v Netlukách a ve firmě Mikros Vín Mikulov. Na základě tohoto ověřování a následného využívání v praxi lze doporučit silážovat vojtěšku i kukuřici při aplikaci vybraného bakteriálního přípravku v kombinaci s vybraným chemickým přípravkem. Osvědčila se kombinace přípravku Ecosyl (obsahuje bakterie Lactobacillus plantarum MTD/1) a chemického přípravku Nutrisil (obsahuje zředěný dusitan sodný). Tato kombinace by měla přispět zejména ke zlepšení výsledku fermentačního procesu, ale hlavně snížení fermentačních ztrát, což má vliv na snížení nákladů použití kombinovaného konzervačního přípravku. Pokud jsou ztráty sušiny o 5 % nižší, lze předpokládat, že se ušetří výsevní plocha a ta lze použít pro produkci jiných tržních plodin.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
00027014
Název vlastníka
VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. V UHŘÍNĚVSI
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
https://vuzv.cz/_privat/18132.pdf