Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita masa pomalu rostoucích hybridů kuřat a pastevní výkrm

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F19%3AN0000210" target="_blank" >RIV/00027014:_____/19:N0000210 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/19207.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/19207.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita masa pomalu rostoucích hybridů kuřat a pastevní výkrm

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V současné době se zvyšuje zájem lidí o pohodu zvířat. V případě výkrmu kuřat je možností jak zvýšit pohodu zví­řat snížit koncentraci zvířat na jednotku plochy a umožnit kuřatům přístup do výběhu s vegetací. Pro takovouto formu výkrmu jsou vhodné pomalu rostoucí genotypy kuřat nebo kohoutci nosných linií, kteří jsou jinak po vylíhnutí utraceni. Tato kuřata vykazují vyšší ochotu se pást a tak obohacují své maso o zdraví prospěšné látky, jakými jsou vitaminy, karotenoidy, minerální látky a n-3 mastné kyseliny. Na druhé straně se toto maso vyznačuje nižší vazností a křehkostí oproti masu brojlerových kuřat. Z hlediska organoleptických vlastností je ale maso pomalu rostoucích genotypů pova­žováno za chutnější.

  • Název v anglickém jazyce

    The meat quality of slow-growing chicken hybrids and pasture fattening

  • Popis výsledku anglicky

    People are increasingly interested in animal welfare. In the case of chickens for fattening, the possibility to increase the animal welfare is to reduce the concentration of animals per unit area and allow the chicken's access to the free-range with vegetation. Slow-growing chicken genotypes or cockerels of layer line, which are otherwise euthanized after hatching, are suitable for such a form of fattening. These chickens show a greater willingness to graze and thus enrich their meat with healthy substances such as vitamins, carotenoids, minerals and n-3 fatty acids. On the other hand, this meat is characterized by lower water holding capacity and tenderness compared to the meat of broiler chick­ens. However, in terms of organoleptic properties, the meat of slow-growing genotypes is considered to be tastier

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910387" target="_blank" >QK1910387: Kvalita a bezpečnost produkce kuřecího masa při zkrmování moučky z hmyzu, limitovaném krmení a pastvě</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    74

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    100-104

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus