Kvalita masa pomalu rostoucích hybridů kuřat a pastevní výkrm
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F19%3AN0000210" target="_blank" >RIV/00027014:_____/19:N0000210 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/19207.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/19207.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita masa pomalu rostoucích hybridů kuřat a pastevní výkrm
Popis výsledku v původním jazyce
V současné době se zvyšuje zájem lidí o pohodu zvířat. V případě výkrmu kuřat je možností jak zvýšit pohodu zvířat snížit koncentraci zvířat na jednotku plochy a umožnit kuřatům přístup do výběhu s vegetací. Pro takovouto formu výkrmu jsou vhodné pomalu rostoucí genotypy kuřat nebo kohoutci nosných linií, kteří jsou jinak po vylíhnutí utraceni. Tato kuřata vykazují vyšší ochotu se pást a tak obohacují své maso o zdraví prospěšné látky, jakými jsou vitaminy, karotenoidy, minerální látky a n-3 mastné kyseliny. Na druhé straně se toto maso vyznačuje nižší vazností a křehkostí oproti masu brojlerových kuřat. Z hlediska organoleptických vlastností je ale maso pomalu rostoucích genotypů považováno za chutnější.
Název v anglickém jazyce
The meat quality of slow-growing chicken hybrids and pasture fattening
Popis výsledku anglicky
People are increasingly interested in animal welfare. In the case of chickens for fattening, the possibility to increase the animal welfare is to reduce the concentration of animals per unit area and allow the chicken's access to the free-range with vegetation. Slow-growing chicken genotypes or cockerels of layer line, which are otherwise euthanized after hatching, are suitable for such a form of fattening. These chickens show a greater willingness to graze and thus enrich their meat with healthy substances such as vitamins, carotenoids, minerals and n-3 fatty acids. On the other hand, this meat is characterized by lower water holding capacity and tenderness compared to the meat of broiler chickens. However, in terms of organoleptic properties, the meat of slow-growing genotypes is considered to be tastier
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910387" target="_blank" >QK1910387: Kvalita a bezpečnost produkce kuřecího masa při zkrmování moučky z hmyzu, limitovaném krmení a pastvě</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
74
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
100-104
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—