Vliv pastvy a limitovaného krmení na kvalitu masa kuřat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F19%3AN0000226" target="_blank" >RIV/00027014:_____/19:N0000226 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2019/12/19223.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2019/12/19223.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv pastvy a limitovaného krmení na kvalitu masa kuřat
Popis výsledku v původním jazyce
Metodika je zaměřena na zvýšení příjmu pastevního porostu kuřaty pomocí omezení dávky krmiva, tzv. limitované krmení. Pastevní porost je zdrojem travin a jetelovin, ale i hmyzu a jeho konzumace má pozitivní vliv na kvalitu masa a zdraví kuřat. Zatím je ale jen málo dostupných informací týkajících se porovnání ukazatelů užitkovosti a kvality masa kuřat vykrmovaných v halách na podestýlce a těch s možností pastvy navíc v kombinaci s různými úrovněmi limitovaného krmení. Metodika tedy přináší nové informace o příznivých účincích nižších dávek krmiva u volně chovaných kuřat na pastvě na zvýšení příjmu pastevní vegetace kuřaty a míře ovlivnění kvality masa takto vykrmovaných kuřat.
Název v anglickém jazyce
Effect of grazing and limited feeding on chicken meat quality
Popis výsledku anglicky
The methodology is focused on the increase of pasture vegetation intake by restriction of feed ration, the so-called limited feeding. Pasture vegetation is a source of grasses and clovers, but also insects and its consumption has a positive effect on the quality of meat and health of chickens. However, there is still little information available on comparing the performance and meat quality indicators of the chickens fed indoor in the halls on litter and those with the possibility of grazing in addition in combination with different levels of limited feeding. Therefore, the methodology brings new information about the the beneficial effects of lower feed rations in freely kept chickens on pasture on increasing the intake of pasture vegetation by chickens and about how the meat quality of so fattened chickens is inluenced.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910387" target="_blank" >QK1910387: Kvalita a bezpečnost produkce kuřecího masa při zkrmování moučky z hmyzu, limitovaném krmení a pastvě</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
978-80-7403-225-7
Číslo předpisu
UKZUZ211693/2019
Technické parametry
Českomoravská drůbežářská unie, z.s. zastoupená Ing. Gabrielou Dlouhou, Ph.D., předsedkyní představenstva; Počernická 272/96, Praha 10 Malešice, 108 00; tel.č. 777 027 826; IČ: 15888738; datum uzavření smlouvy: 18.10.2019
Ekonomické parametry
Na zavedení postupů uvedených v metodice je třeba použít mobilní boxy určené pro pastvu drůbeže nebo halu pro výkrm kuřat s možností pastevního výběhu. Ekonomický přínos pro uživatele metodiky je odhadován na základě zvýšení zisku z prodeje vykrmených kuřat, jejichž maso lze při pastevním výkrmu považovat za funkční potravinu. Tento přínos je ale těžko odhadnutelný. Při restrikci na úrovni 80 a 70 % došlo k nárůstu konverze o 6,2 a 4,9 % (průměr 5,6 %) oproti adlibitně krmeným kuřatům ustájeným na pastvě.
Označení certifikačního orgánu
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů