Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zvýšení kvality masa kuřat výkrmem na pastvě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F22%3AN0000196" target="_blank" >RIV/00027014:_____/22:N0000196 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/22197.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/22197.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zvýšení kvality masa kuřat výkrmem na pastvě

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Studie posoudila vliv pastevního výkrmu na kvalitu masa kuřat s různou intenzitou růstu a zhodnotila možnost zvýšení příjmu pastevní vegetace kuřaty formou omezení krmné dávky. Pro výkrm ve venkovních výbězích s možností pastvy jsou vhodnější středně nebo pomalu rostoucí kuřata z důvodu vyšší fyzické aktivity a pomalejšího růstu a tím zajištění dostatečně dlouhé doby pobytu na pastevním porostu, což je zárukou vyššího příjmu pastevní vegetace. Kuřata s nižší intenzitou růstu se vyznačují pevnějším a vyzrálejším svalstvem s výraznými chuťovými vlastnostmi. Konzumace pastevní vegetace kuřaty příznivě ovlivňuje kvalitu masa zvýšením obsahu antioxidantů (vitaminů a karotenoidů) a n3 polynenasycených mastných kyselin s potenciálními přínosy pro lidské zdraví. Z důvodu zajištění vyššího příjmu pastevního porostu kuřaty je vhodné uskutečnit restrikci cereální krmné směsi. Toto opatření musí ale být provedeno šetrně (snížení adlibitní dávky o 20 %), aby nevedlo k markantnímu snížení užitkovosti.

  • Název v anglickém jazyce

    Improving the quality of chicken meat by fattening on

  • Popis výsledku anglicky

    The study assessed the effect of pasture fattening on the meat quality of chickens with different growth intensities and evaluated the possibility of increasing the intake of pasture vegetation by chickens in the form of a reduction in feed ration. Medium or slow-growing chickens are more suitable for fattening in outdoor enclosures with the possibility of grazing due to higher physical activity and slower growth, thus ensuring a sufficiently long stay on the pasture, which is a guarantee of a higher intake of pasture vegetation. Chickens with a lower intensity of growth are characterized by firmer and more mature meat with distinctive taste characteristics. Consumption of pasture vegetation by chickens favorably affects meat quality by increasing the content of antioxidants (vitamins and carotenoids) and n3 polyunsaturated fatty acids with potential benefits for human health. In order to ensure a higher intake of pasture herbage by chickens, it is advisable to restrict the cereal mixed feed. However, this measure must be carried out sparingly (reduction the ad libitum dose by 20%) so that it does not lead to a significant decrease in performance.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910387" target="_blank" >QK1910387: Kvalita a bezpečnost produkce kuřecího masa při zkrmování moučky z hmyzu, limitovaném krmení a pastvě</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů