Zpeněžování jatečného skotu v ČR a v EU
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F21%3AN0000097" target="_blank" >RIV/00027014:_____/21:N0000097 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/21093.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/21093.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zpeněžování jatečného skotu v ČR a v EU
Popis výsledku v původním jazyce
V ČR i ve většině států EU patří produkce jatečného skotu mezi významné oblasti živočišné výroby. Tuzemská nabídka hovězího masa je výrazně ovlivněna zahraničním obchodem, kdy z důvodu rozdílných (vyšších) cen za stejnou kategorii a kvalitu jatečně upraveného těla (JUT) je často realizován vývoz živého skotu do okolních zemí. Cílem tohoto příspěvku proto bylo na základě dostupných statistických údajů posoudit vývoj a současnou situaci v produkci jatečného skotu a poukázat na rozdílnost cen v ČR a v EU. V ČR se v letech 2005 až 2020 snížily počty poraženého skotu o 16,4 %. Ceny hlavních kategorií jatečného skotu jsou v ČR ve srovnání s evropským průměrem výrazně nižší. Za rok 2020 byly u kategorií mladý býk (R3), kráva (O3) a jalovice (R3) ceny v průměru ve státech EU-27 vyšší o 12, 22 a 42 %. Vyšší ceny jsou rovněž uváděny u našich sousedů v Německu a v Rakousku, kam směřuje velká část českého exportu živého skotu.
Název v anglickém jazyce
Beef carcass prices in the Czech Republic and EU countries
Popis výsledku anglicky
In the Czech Republic and in most EU countries, the production of cattle for slaughter is one of the important areas of animal production. The domestic supply of beef is significantly affected by foreign trade, as live cattle is often exported for slaughter to neighboring countries due to different (higher) prices for the same category and quality of beef carcasses. The aim of this paper was to evaluate the development and current situation in the production of cattle for slaughter and to determine the beef carcass price differences between the Czech Republic and the EU. In the Czech Republic, the number of slaughtered cattle has decreased between 2005 and 2020 by 16,4 %. The prices of beef carcasses classified in the same conformation and fatness classes were significantly lower in the Czech Republic compared to the EU average. In 2020, the prices of young bulls (R3), cows (O3) and heifers (R3) were on average 12, 22 and 42%, respectively, higher in the EU-27. Markedly higher prices were also recorded in Germany and Austria, where a large part of live cattle export was directed.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
81
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
52-56
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—