Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zpeněžování jatečného skotu v ČR a v EU

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F21%3AN0000097" target="_blank" >RIV/00027014:_____/21:N0000097 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/21093.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/21093.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zpeněžování jatečného skotu v ČR a v EU

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V ČR i ve většině států EU patří produkce jatečného skotu mezi významné oblasti živočišné výroby. Tuzemská nabídka hovězího masa je výrazně ovlivněna zahraničním obchodem, kdy z důvodu rozdílných (vyšších) cen za stejnou kategorii a kvalitu jatečně upraveného těla (JUT) je často realizován vývoz živého skotu do okolních zemí. Cílem tohoto příspěvku proto bylo na základě dostupných statistických údajů posoudit vývoj a současnou situaci v produkci jatečného skotu a poukázat na rozdílnost cen v ČR a v EU. V ČR se v letech 2005 až 2020 snížily počty poraženého skotu o 16,4 %. Ceny hlavních kategorií jatečného skotu jsou v ČR ve srovnání s evropským průměrem výrazně nižší. Za rok 2020 byly u kategorií mladý býk (R3), kráva (O3) a jalovice (R3) ceny v průměru ve státech EU-27 vyšší o 12, 22 a 42 %. Vyšší ceny jsou rovněž uváděny u našich sousedů v Německu a v Rakousku, kam směřuje velká část českého exportu živého skotu.

  • Název v anglickém jazyce

    Beef carcass prices in the Czech Republic and EU countries

  • Popis výsledku anglicky

    In the Czech Republic and in most EU countries, the production of cattle for slaughter is one of the important areas of animal production. The domestic supply of beef is significantly affected by foreign trade, as live cattle is often exported for slaughter to neighboring countries due to different (higher) prices for the same category and quality of beef carcasses. The aim of this paper was to evaluate the development and current situation in the production of cattle for slaughter and to determine the beef carcass price differences between the Czech Republic and the EU. In the Czech Republic, the number of slaughtered cattle has decreased between 2005 and 2020 by 16,4 %. The prices of beef carcasses classified in the same conformation and fatness classes were significantly lower in the Czech Republic compared to the EU average. In 2020, the prices of young bulls (R3), cows (O3) and heifers (R3) were on average 12, 22 and 42%, respectively, higher in the EU-27. Markedly higher prices were also recorded in Germany and Austria, where a large part of live cattle export was directed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Náš chov

  • ISSN

    0027-8068

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    81

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    52-56

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus