Při silážování kukuřice pozor na Maillardovu reakci
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F22%3AN0000027" target="_blank" >RIV/00027014:_____/22:N0000027 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/22027.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/22027.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Při silážování kukuřice pozor na Maillardovu reakci
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem pokusu bylo u kukuřice, sklízené na hranici obsahu sušiny 30 %, ověřit účinnost vybraných nových biologických a chemických silážních přípravků. Na hodnoty vyšší než 40 °C, které jsou indikátorem Maillardovy reakce, se teplota siláží dostala po 30 dnech a udržela se 19 dnů. Po celou dobu fermentace se teploty u žádné varianty nevychýlili o více než ±1 °C. V ukazatelích kvality fermentace siláží nebyly rozdíly mezi variantami statisticky významné. S narůstající dobou testu aerobní stability významně klesal u všech variant poměr obsahu kyseliny mléčné k těkavým mastným kyselinám, a to se zvyšujícím se obsahem kyseliny octové, především u kontrolní siláže bez silážního přípravku.
Název v anglickém jazyce
When silage maize, pay attention to Maillard's reaction
Popis výsledku anglicky
The aim of the experiment was to verify the effectiveness of selected new biological and chemical silage preparations in maize harvested at the 30% dry matter content limit. At values higher than 40 ° C, which are an indicator of the Maillard reaction, the temperature of the silage reached after 30 days and remained there for 19 days. Throughout the fermentation, the temperatures did not deviate by more than ± 1 °C in either variant. In the silage fermentation quality, no significant differences were found among the variants. With increasing time of the aerobic stability test, the ratio of lactic acid content to volatile fatty acids decreased significantly in all variants, in parallel with the increasing content of TMK, resp. acetic acid content, especially for control silage without silage preparation.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
16-18
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—