Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití masa lovné zvěře – perspektivy, výzvy a příležitosti

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F23%3A10005861" target="_blank" >RIV/00027014:_____/23:10005861 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/23129.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/23129.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití masa lovné zvěře – perspektivy, výzvy a příležitosti

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Lovná zvěř je již odedávna po celém světě využívána jako zdroj obživy, za účelem sportovního i rekreačního lovu. Světová poptávka po mase stále narůstá a potenciál využití masa lovné zvěře tak hraje v některých zemích důležitou roli v zajištění potravinové bezpečnosti. Maso zvěřiny je navíc libové, chutné, bohaté na bílkoviny, minerální látky a vitamíny, s nízkým obsahem intramuskulárního tuku. Spotřebitelé se mohou setkat se zvěřinou pocházející z volnosti, či z farmových chovů. Farmové chovy mohou zajistit pravidelný přísun chlazeného masa standardizované kvality do tržní sítě, kde je však zvěřina často k dostání jen v určité části roku a za vyšší cenu v porovnání s tradičními druhy masa. Naopak maso volně žijící lovné zvěře je pro mnoho konzumentů dostupnější a levnější, avšak může být také spojováno s etickými a zdravotními otázkami.

  • Název v anglickém jazyce

    Utilisation of game meat - perspectives, challenges and opportunities

  • Popis výsledku anglicky

    Game animals have been used all over the world as a source of livelihood, for sport and recreational hunting since a long time ago. Global demand for meat is still growing, and the potential for the use of game meat thus plays an important role in ensuring food security in some countries. In addition, venison is lean, tasty, and rich in proteins, minerals and vitamins, with low content of intramuscular fat. Consumers are typically exposed to venison derived from wild-hunted or farm-raised game species. Farm breeding can ensure a regular supply of standardized-quality meat to the market, where the game meat is often available only during the certain parts of the year. On the contrary, wild game meat is more accessible and cheaper for many consumers, but may be associated with more ethical and health issues.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    33

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    10-19

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus