Využití masa lovné zvěře – perspektivy, výzvy a příležitosti
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F23%3AN0000004" target="_blank" >RIV/60460709:41210/23:N0000004 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití masa lovné zvěře – perspektivy, výzvy a příležitosti
Popis výsledku v původním jazyce
Lovná zvěř je již odedávna po celém světě využívána jako zdroj obživy, za účelem sportovního i rekreačního lovu. Světová poptávka po mase stále narůstá a potenciál využití masa lovné zvěře tak hraje v některých zemích důležitou roli v zajištění potravinové bezpečnosti. Maso zvěřiny je navíc libové, chutné, bohaté na bílkoviny, minerální látky a vitamíny, s nízkým obsahem intramuskulárního tuku. Spotřebitelé se mohou setkat se zvěřinou pocházející z volnosti, či z farmových chovů. Farmové chovy mohou zajistit pravidelný přísun chlazeného masa standardizované kvality do tržní sítě, kde je však zvěřina často k dostání jen v určité části roku a za vyšší cenu v porovnání s tradičními druhy masa. Naopak maso volně žijící lovné zvěře je pro mnoho konzumentů dostupnější a levnější, avšak může být také spojováno s etickými a zdravotními otázkami. O perspektivě, výzvách, příležitostech i úskalí využití masa lovné zvěře pojednává tento článek.
Název v anglickém jazyce
Utilisation of game meat – perspectives, challenges and opportunities
Popis výsledku anglicky
Game animals have been used all over the world as a source of livelihood, for sport and recreational hunting since a long time ago. Global demand for meat is still growing, and the potential for the use of game meat thus plays an important role in ensuring food security in some countries. In addition, venison is lean, tasty, and rich in proteins, minerals and vitamins, with low content of intramuscular fat. Consumers are typically exposed to venison derived from wild hunted or farm-raised game species. Farm breeding can ensure a regular supply of standardized-quality meat to the market, where the game meat is often available only during the certain parts of the year. On the contrary, wild game meat is more accessible and cheaper for many consumers, but may be associated with more ethical and health issues. This article discuss the perspective, challenges, opportunities and problems in the production and marketing of game meat.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LM2023064" target="_blank" >LM2023064: Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v České republice</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů