Chov dojeného skotu a produkce mléka v období členství České republiky v Evropské unii
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F24%3A10005986" target="_blank" >RIV/00027014:_____/24:10005986 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Chov dojeného skotu a produkce mléka v období členství České republiky v Evropské unii
Popis výsledku v původním jazyce
Chov dojeného skotu byl významnou oblastí zemědělského sektoru i před vstupem ČR do EU. V roce 1989 bylo na území ČR chováno celkem 3,5 mil. ks skotu, z čehož bylo 1,2 mil. krav a produkce mléka činila téměř 5 mld. litrů. Do roku 2004 se stavy dojených krav výrazně snížily (-65 %) a v důsledku toho klesla i celková tuzemská výroba mléka (-47 %). Pozitivně lze hodnotit zvýšení průměrné dojivosti. Vstup ČR do EU se do českého zemědělství promítl v celé řadě změn. Sektor chovu dojeného skotu a výroby mléka lze v době našeho členství charakterizovat poklesem stavů dojených krav, který však byl kompenzován výrazným nárůstem mléčné užitkovosti. V důsledku toho se zvýšila i celková tuzemská výroba mléka a současně s ní i míra soběstačnosti, což znamená příležitost pro ekonomicky výhodný export. Vzhledem k nestabilnímu vývoji na trhu s mlékem, kolísání výkupních cen a významném růstu vstupních nákladů byly dotace ve většině let nutné pro zajištění přiměřené ziskovosti chovatelů.
Název v anglickém jazyce
Dairy cattle breeding and milk production in the period of the Czech Republic's membership in the European Union
Popis výsledku anglicky
Dairy cattle breeding was an important area of the agricultural sector even before the Czech Republic joined the EU. In 1989, a total of 3.5 million cattle was bred in the Czech Republic, of which 1.2 million were cows and milk production amounted to almost 5 billion litres. By 2004, the number of dairy cows had fallen significantly (-65 %) and as a result total domestic milk production had also fallen (-47 %). The increase in average milk yield is positive. The accession of the Czech Republic to the EU has brought a number of changes to Czech agriculture. The dairy farming and milk production sector can be characterised by a decline in the number of dairy cows during the period of our membership, which was, however, offset by a significant increase in milk yield. As a consequence, total domestic milk production has increased and so has the level of self-sufficiency, which means an opportunity for economically viable exports. Given the volatile milk market, fluctuating farm gate milk prices and significant increases in input costs, subsidies have been necessary in most years to ensure adequate profitability for farmers.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů