Členství v EU a chov dojnic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F24%3A10006012" target="_blank" >RIV/00027014:_____/24:10006012 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Členství v EU a chov dojnic
Popis výsledku v původním jazyce
Vstup České republiky do EU se do českého zemědělství promítl v celé řadě změn. Zcela se proměnila dotační politika a způsob regulace trhu. Sektor chovu dojeného skotu a výroby mléka lze v době našeho členství charakterizovat poklesem stavů dojených krav (o 18 %), který však byl kompenzován výrazným nárůstem mléčné užitkovosti (o 56 %), který byl větší než u většiny ostatních států. ČR je v produkci mléka soběstačná, stejně jako celá unie. Míra soběstačnosti má v ČR rostoucí tendenci, což je dáno rychlejším ročním tempem růstu produkce oproti spotřebě. Ve většině let našeho členství v EU překračovaly náklady spojené s produkcí mléka jeho výkupní cenu, z čehož vyplývá, že dotace jsou pro zajištění odpovídající úrovně ziskovosti prvovýrobců mléka nezbytné. Budoucí vývoj v oblasti chovu dojeného skotu bude v EU zřejmě ovlivňován klimatickou změnou, tlaky na další zlepšení zdraví a welfare chovaných zvířat, ale také stále vyšším využíváním moderních metod precizního zemědělství.
Název v anglickém jazyce
EU membership and dairy farming
Popis výsledku anglicky
The Czech Republic's accession to the EU has brought a number of changes to Czech agriculture. The dairy cattle sector and milk production at the time of our membership can be characterised by a decline in the number of dairy cows (by 18 %), but this was offset by a significant increase in milk yield (by 56 %), which was greater than in most other countries. The Czech Republic is self-sufficient in milk production, as is the EU as a whole. The self-sufficiency rate in the Czech Republic is on an upward trend, due to a faster annual growth rate in production than in consumption. In most of the years of our EU membership, the costs associated with milk production have exceeded the farm gate milk price, making subsidies necessary to ensure an adequate level of profitability for milk producers. Future developments in dairy farming in the EU are likely to be influenced by climate change, pressures to further improve the health and welfare of farmed animals, but also by the increasing use of modern precision farming methods.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů