Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Průkaz způsobu tepelného ošetření mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F00%3A00000008" target="_blank" >RIV/00027022:_____/00:00000008 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Průkaz způsobu tepelného ošetření mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Je popisována a metoda pro stanovení obsahu laktulosy v mléce. Metoda je navrhována pro průkaz tepelného ošetření mléka a ověřována v souladu se změnami některých komponent mléka i s hlediska různých druhů tepelné úpravy mléka. Je popsán standardní operační postup pro stanovení laktulosy a diskutována použitelnost metody k danému účelu. Je konstatováno, že uvedená metoda pro stanovení laktulosy v mléce umožňuje dobré rozlišení mléka ošetřeného UHT od mléka sterilovaného a je schopna ukázat i na nedodržení technologického postupu při tepelném ošetření mléka.

  • Název v anglickém jazyce

    The assessment of the way of heat treatment of milk

  • Popis výsledku anglicky

    The heat treatment of milk leads to the destruction of pathogenic microorganisms on one hand but causes notable changes in its enzyme content, flavour, scent and protein denaturation. The heat treatment can be divided into pasteurizing, sterilation and UHT finally. We have sought a reliable method of distinguishing sterilized milk from UHT tretaed milk. Lactulose, a disacharide produced in milk during heating was used as an analytical marker. The content of lactulose detected using the HPLC method, involving a liquid chromatograph. The method was validated by assessing the lactulose content in solutions of lactulose in deproteinated pasteurized milk and comparing them with standard lactulose solutions. Our conlusion is that this method is reliable aidto distinguish UHT milk from sterilized milk and to reveal a possible failure of heat treatment.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EP7144" target="_blank" >EP7144: Analytické metody pro zajištění průkazu falšování v systému kontroly jakosti potravin ČR a využití metod na bázi kapalinové a plynové chromatografie</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2000

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2000

  • Číslo periodika v rámci svazku

    60

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus