Průkaz způsobu tepelného ošetření mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F00%3A00000008" target="_blank" >RIV/00027022:_____/00:00000008 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Průkaz způsobu tepelného ošetření mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Je popisována a metoda pro stanovení obsahu laktulosy v mléce. Metoda je navrhována pro průkaz tepelného ošetření mléka a ověřována v souladu se změnami některých komponent mléka i s hlediska různých druhů tepelné úpravy mléka. Je popsán standardní operační postup pro stanovení laktulosy a diskutována použitelnost metody k danému účelu. Je konstatováno, že uvedená metoda pro stanovení laktulosy v mléce umožňuje dobré rozlišení mléka ošetřeného UHT od mléka sterilovaného a je schopna ukázat i na nedodržení technologického postupu při tepelném ošetření mléka.
Název v anglickém jazyce
The assessment of the way of heat treatment of milk
Popis výsledku anglicky
The heat treatment of milk leads to the destruction of pathogenic microorganisms on one hand but causes notable changes in its enzyme content, flavour, scent and protein denaturation. The heat treatment can be divided into pasteurizing, sterilation and UHT finally. We have sought a reliable method of distinguishing sterilized milk from UHT tretaed milk. Lactulose, a disacharide produced in milk during heating was used as an analytical marker. The content of lactulose detected using the HPLC method, involving a liquid chromatograph. The method was validated by assessing the lactulose content in solutions of lactulose in deproteinated pasteurized milk and comparing them with standard lactulose solutions. Our conlusion is that this method is reliable aidto distinguish UHT milk from sterilized milk and to reveal a possible failure of heat treatment.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EP7144" target="_blank" >EP7144: Analytické metody pro zajištění průkazu falšování v systému kontroly jakosti potravin ČR a využití metod na bázi kapalinové a plynové chromatografie</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2000
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2000
Číslo periodika v rámci svazku
60
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—