Rozlišení termického ošetření konzumního mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F01%3A00000640" target="_blank" >RIV/62157124:16270/01:00000640 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rozlišení termického ošetření konzumního mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Obsah laktulosy byl signifikantně rozdílný u vzorků mlék české provenience. Velmi nízký obsah (35,50 #9,70 mg.l-1) na hranici detekčního limitu byl zjištěn u pasterizovaného mléka (při vysoké teplotě). Nízký obsah laktulosy byl také nalezen v sušeném mléku. Ve vzorcích UHT mléka obsah laktulosy nebyl závislý na obsahu lipidů nebo laktosy. Všechny vzorky měly koncentraci laktulosy pod limitem IDF (International Dairy Federation) pro UHT a sterilizované mléko. Sterilizované a neředěné vzorky mléka měly značně vysoký obsah laktulosy (2451,32 #156,78 mg.l-1).
Název v anglickém jazyce
Thermal processes in treatment of milk
Popis výsledku anglicky
The content of lactulose differed significantly (P<0,01)among various kinds of milk. A very low content (35,50 #9,70 mg.l-1) close to the detection limit was found in highly pasteurized milk (pasteurized at high temperature). Low lactulose content was also found in dried milk. In UHT milk samples the lactulose content was not dependent on lipid or lactose content. All samples had lactulose concentrations below the IDF limit (International Dairy Federation) between UHT and sterilized milk. Sterilized andnon-diluted samples had markedly high (2451,32 #156,78 mg.l-1) lactulose content.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XXVIII. seminář o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
80-7157-571-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
113-118
Název nakladatele
nezjištěn
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
13. 9. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—