Senzorické posouzení konzumních mlék
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F15%3A43890114" target="_blank" >RIV/60076658:12220/15:43890114 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Senzorické posouzení konzumních mlék
Popis výsledku v původním jazyce
Senzorické hodnocení bylo provedeno pořadovým testem dle normy ČSN ISO 8587. Posuzovány byly 4 vzorky konzumních mlék - mléko trvanlivé ošetřené metodou UHT (trvanlivost 120 dní), mléko čerstvé ošetřené pasterací (trvanlivost 10 dní), mléko déle čerstvéošetřené pasterací (trvanlivost 14 dní) a mléko ESL ošetřené rovněž pasterací (trvanlivost 18 dní). 50 % z celkového počtu vybraných hodnotitelů (n=18) považovalo vzorek 1 (mléko trvanlivé ošetřené metodou UHT) za nejlepší (pořadí 1). Naproti tomu vzorek2 (mléko čerstvé ošetřené pasterací) určilo 78 % z celkového počtu vybraných hodnotitelů jako nejhorší (pořadí 3 nebo 4). Z výsledků vzájemného posouzení rozdílů mezi jednotlivými vzorky vyplývá, že největší rozdíly byly zjištěny mezi vzorky 1 a 2, nejmenší pak mezi vzorky 3 a 4 (1,9, resp. 2,8). Tímto byl potvrzen fakt, že vzorek 1 byl hodnotiteli považován za nejlepší, vzorek 2 pak za nejhorší.
Název v anglickém jazyce
Sensory assessment of drinking milk
Popis výsledku anglicky
Sensory evaluation was find out using ranking according to ISO 8587th. Four samples of drinking milk were evaluated - long life milk treated by UHT with 120 days durability, fresh milk treated by pasteurization with 10 days durability, milk with longer fresh treated by pasteurization with 14 days durability and ESL milk treated by pasteurization with 18 days durability. UHT milk sample (sample 1) was evaluated as the best sample by 50% of all 18 evaluators. Sample 2 (fresh milk, treated by pasteurization) was chosen by 78% of all evaluators as the worst (rank 3 or 4). Statistical significant differences were found out between these two samples (p<0.01). The results of assessment among individual samples show that the greatest differences were between sample 1 and 2, and the smallest between sample 3 and 4 (1.9 resp. 2.8). These results confirm our findings that sample 1 (UHT milk sample) was evaluated as the best and sample 2 (fresh milk sample) as the worst by most of evaluators.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Ingrovy dny 2015, . konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-220-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
183-188
Název nakladatele
Mendelova zemědělsko lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
4. 3. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—