Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Senzorické posouzení konzumních mlék

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F15%3A43890114" target="_blank" >RIV/60076658:12220/15:43890114 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Senzorické posouzení konzumních mlék

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Senzorické hodnocení bylo provedeno pořadovým testem dle normy ČSN ISO 8587. Posuzovány byly 4 vzorky konzumních mlék - mléko trvanlivé ošetřené metodou UHT (trvanlivost 120 dní), mléko čerstvé ošetřené pasterací (trvanlivost 10 dní), mléko déle čerstvéošetřené pasterací (trvanlivost 14 dní) a mléko ESL ošetřené rovněž pasterací (trvanlivost 18 dní). 50 % z celkového počtu vybraných hodnotitelů (n=18) považovalo vzorek 1 (mléko trvanlivé ošetřené metodou UHT) za nejlepší (pořadí 1). Naproti tomu vzorek2 (mléko čerstvé ošetřené pasterací) určilo 78 % z celkového počtu vybraných hodnotitelů jako nejhorší (pořadí 3 nebo 4). Z výsledků vzájemného posouzení rozdílů mezi jednotlivými vzorky vyplývá, že největší rozdíly byly zjištěny mezi vzorky 1 a 2, nejmenší pak mezi vzorky 3 a 4 (1,9, resp. 2,8). Tímto byl potvrzen fakt, že vzorek 1 byl hodnotiteli považován za nejlepší, vzorek 2 pak za nejhorší.

  • Název v anglickém jazyce

    Sensory assessment of drinking milk

  • Popis výsledku anglicky

    Sensory evaluation was find out using ranking according to ISO 8587th. Four samples of drinking milk were evaluated - long life milk treated by UHT with 120 days durability, fresh milk treated by pasteurization with 10 days durability, milk with longer fresh treated by pasteurization with 14 days durability and ESL milk treated by pasteurization with 18 days durability. UHT milk sample (sample 1) was evaluated as the best sample by 50% of all 18 evaluators. Sample 2 (fresh milk, treated by pasteurization) was chosen by 78% of all evaluators as the worst (rank 3 or 4). Statistical significant differences were found out between these two samples (p<0.01). The results of assessment among individual samples show that the greatest differences were between sample 1 and 2, and the smallest between sample 3 and 4 (1.9 resp. 2.8). These results confirm our findings that sample 1 (UHT milk sample) was evaluated as the best and sample 2 (fresh milk sample) as the worst by most of evaluators.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Ingrovy dny 2015, . konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-220-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    183-188

  • Název nakladatele

    Mendelova zemědělsko lesnická univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    4. 3. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku