Jakostní parametry tepelně ošetřeného mléka české provenience
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000186" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000186 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16270/04:00000082
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Jakostní parametry tepelně ošetřeného mléka české provenience
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo sledování vybraných parametrů konzumního mléka z tržní sítě ČR. Z 35 vzorků pasterovaného mléka 5 vzorků vykazovalo v době vyšetření zřetelné senzorické změny. Byla stanovena průměrná hodnota bodu mrznutí konzumního mléka -0,5189 oC, zaznamenány mírně odlišné hodnoty u mléka pasterovaného a trvanlivého a dále sezónní vliv. Průměrná hodnota volných mastných kyselin konzumního mléka byla 47,53 mmol.kg-1mléčného tuku, s vyššími hodnotami v mléce pasterovaném v letním období. Ve vzorcích nebyly zjištěny reziduí inhibičních látek v množství vyšším než maximální reziduální limity. Mikrobiologickým požadavkům vyhlášky MZe č. 203/2003 Sb. nevyhověly 4 vzorky pasterovaného mléka z důvodu překročení stanoveného limitu pro koliformní bakterie (3vzorky) a psychrotrofní mikroorganismy (3 vzorky). Ve vzorcích pasterovaného mléka nebyla potvrzena přítomnost L. monocytogenes.
Název v anglickém jazyce
Qualitative parameters of heat treated milk in Czech
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to a monitoring of selected attributes of the quality of heat treated milk produced in the Czech Republic. Senzoric changes were found in five samples of pasteurized milk in 35 of investigated ones. The mean value of freezing point of heat treated milk was -0,5189 oC, and the mean content of free fatty acid was 47,53 mmol.kg-1milk fat. Differences in freezing point and free fatty acids between pasteurized and UHT milk were found. The seasonal variance was noted. Residues of inhibitory substances were not detected in the milk samples. Coliform bacteria and psychroptrophic bacteria were not in ageement with Regulation 203/2003 in 3 cases. Listeria monocytogenes was not isolated from pasteurized milk.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena alimentorum XXV Aktuálne otázky výroby a spracovania mlieka - bezpečné potraviny pre všetkých . Zborník prednášok a posterov
ISBN
80-88985-99-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
193-196
Název nakladatele
UVL Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské pleso
Datum konání akce
27. 5. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—