Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Jakostní parametry tepelně ošetřeného mléka české provenience

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000186" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000186 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16270/04:00000082

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Jakostní parametry tepelně ošetřeného mléka české provenience

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo sledování vybraných parametrů konzumního mléka z tržní sítě ČR. Z 35 vzorků pasterovaného mléka 5 vzorků vykazovalo v době vyšetření zřetelné senzorické změny. Byla stanovena průměrná hodnota bodu mrznutí konzumního mléka -0,5189 oC, zaznamenány mírně odlišné hodnoty u mléka pasterovaného a trvanlivého a dále sezónní vliv. Průměrná hodnota volných mastných kyselin konzumního mléka byla 47,53 mmol.kg-1mléčného tuku, s vyššími hodnotami v mléce pasterovaném v letním období. Ve vzorcích nebyly zjištěny reziduí inhibičních látek v množství vyšším než maximální reziduální limity. Mikrobiologickým požadavkům vyhlášky MZe č. 203/2003 Sb. nevyhověly 4 vzorky pasterovaného mléka z důvodu překročení stanoveného limitu pro koliformní bakterie (3vzorky) a psychrotrofní mikroorganismy (3 vzorky). Ve vzorcích pasterovaného mléka nebyla potvrzena přítomnost L. monocytogenes.

  • Název v anglickém jazyce

    Qualitative parameters of heat treated milk in Czech

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to a monitoring of selected attributes of the quality of heat treated milk produced in the Czech Republic. Senzoric changes were found in five samples of pasteurized milk in 35 of investigated ones. The mean value of freezing point of heat treated milk was -0,5189 oC, and the mean content of free fatty acid was 47,53 mmol.kg-1milk fat. Differences in freezing point and free fatty acids between pasteurized and UHT milk were found. The seasonal variance was noted. Residues of inhibitory substances were not detected in the milk samples. Coliform bacteria and psychroptrophic bacteria were not in ageement with Regulation 203/2003 in 3 cases. Listeria monocytogenes was not isolated from pasteurized milk.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena alimentorum XXV Aktuálne otázky výroby a spracovania mlieka - bezpečné potraviny pre všetkých . Zborník prednášok a posterov

  • ISBN

    80-88985-99-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    193-196

  • Název nakladatele

    UVL Košice

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Štrbské pleso

  • Datum konání akce

    27. 5. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku