Bod mrznutí pasterovaného mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F05%3A00000119" target="_blank" >RIV/62157124:16270/05:00000119 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Bod mrznutí pasterovaného mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Bod mrznutí (BM) je významným kvalitativním ukazatelem jakosti mléka. Bod mrznutí je v ČR nově zaveden jako ukazatel jakosti konzumního tepelně ošetřeného mléka se stanovenou limitní hodnotou ≤ -0,520 °C (Vyhláška č. 203/2003 Sb., Vyhláška č.638/2004 Sb.). V období jednoho roku bylo vyšetřeno celkem 145 vzorků mléka pasterovaného mléka. U vzorků mléka bylo v souladu s Českou státní normou 57 05 38 provedeno stanovení bodu mrznutí termistorovým kryoskopem. Průměrná zjištěná hodnota bodu mrznutí pasterovaného mléka byla - 0,516 °C +/- 0,0066. Diskriminačnímu limitu nevyhovělo celkem 93 (64,1 %) vzorků pasterovaného mléka. Nepříznivé výsledky sledování bodu mrznutí pasterovaného mléka ukazují na nutnost přehodnotit dosavadní systém hodnocení jakostimléka v tomto jakostním znaku.
Název v anglickém jazyce
Freezing point of pasteurized milk
Popis výsledku anglicky
The freezing point of milk is an important indicator of milk quality. The freezing point has been newly introduced in the Czech Republic as an index of quality of heat-treated drinking milk, and its limit value is ≤-0.520°C (Decree 203/2003, Decree638/2004). A total of 145 pasteurized milk samples were examined in a period of one year. In compliance with the Czech State Norm 57 05 38, the freezing point was determined by a thermistor cryoscope. The mean measured value of the freezing point of pasteurized milk was -0.516°C +/- 0.0066. A total of 93 (64.1%) samples of pasteurized milk were found above the maximum limit value. Unsatisfactory findings resulting from the monitoring of the freezing point of pasteurized milk emphasize the need for a reassessment of the current system of milk quality evaluation with respect to this quality index.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník I. Vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou Bezpečnost a kvalita surovín a potravín
ISBN
80-8069-614-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
195-200
Název nakladatele
SPU Nitra
Místo vydání
Nitra, SR
Místo konání akce
Nitra, SR
Datum konání akce
10. 10. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—