Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bod mrznutí pasterovaného mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F05%3A00000119" target="_blank" >RIV/62157124:16270/05:00000119 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Bod mrznutí pasterovaného mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bod mrznutí (BM) je významným kvalitativním ukazatelem jakosti mléka. Bod mrznutí je v ČR nově zaveden jako ukazatel jakosti konzumního tepelně ošetřeného mléka se stanovenou limitní hodnotou &#8804; -0,520 °C (Vyhláška č. 203/2003 Sb., Vyhláška č.638/2004 Sb.). V období jednoho roku bylo vyšetřeno celkem 145 vzorků mléka pasterovaného mléka. U vzorků mléka bylo v souladu s Českou státní normou 57 05 38 provedeno stanovení bodu mrznutí termistorovým kryoskopem. Průměrná zjištěná hodnota bodu mrznutí pasterovaného mléka byla - 0,516 °C +/- 0,0066. Diskriminačnímu limitu nevyhovělo celkem 93 (64,1 %) vzorků pasterovaného mléka. Nepříznivé výsledky sledování bodu mrznutí pasterovaného mléka ukazují na nutnost přehodnotit dosavadní systém hodnocení jakostimléka v tomto jakostním znaku.

  • Název v anglickém jazyce

    Freezing point of pasteurized milk

  • Popis výsledku anglicky

    The freezing point of milk is an important indicator of milk quality. The freezing point has been newly introduced in the Czech Republic as an index of quality of heat-treated drinking milk, and its limit value is &#8804;-0.520°C (Decree 203/2003, Decree638/2004). A total of 145 pasteurized milk samples were examined in a period of one year. In compliance with the Czech State Norm 57 05 38, the freezing point was determined by a thermistor cryoscope. The mean measured value of the freezing point of pasteurized milk was -0.516°C +/- 0.0066. A total of 93 (64.1%) samples of pasteurized milk were found above the maximum limit value. Unsatisfactory findings resulting from the monitoring of the freezing point of pasteurized milk emphasize the need for a reassessment of the current system of milk quality evaluation with respect to this quality index.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník I. Vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou Bezpečnost a kvalita surovín a potravín

  • ISBN

    80-8069-614-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    195-200

  • Název nakladatele

    SPU Nitra

  • Místo vydání

    Nitra, SR

  • Místo konání akce

    Nitra, SR

  • Datum konání akce

    10. 10. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku