Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití metod HPLC a MALDI-TOF MS pro stnovení glutenu v bezlepkových surovinách a potravinách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F02%3A00000078" target="_blank" >RIV/00027022:_____/02:00000078 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití metod HPLC a MALDI-TOF MS pro stnovení glutenu v bezlepkových surovinách a potravinách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Autoři se v prezentované práci zabývají možnostmi využití metod HPLC a MALDI-TOF pro stanovení glutenu v bezlepkových surovinách a potravinách. Pro stanovení obsahu glutenu v bezlepkových surovinách a potravinách se běžně používají komerčně dodávané ELISA kity, které využívají vlastností monoklonálních nebo polyklonálních protilátek namířených proti nežádoucím prolaminům (gliadin, sekalin, hordein a avenin). Výsledky stanovení jsou ovlivněny vlastnostmi těchto protilátek, zejména jejich specifitou. Z praxe je bohužel známo, že při použití různých kitů je dosaženo rozdílných výsledků. Z tohoto důvodu jsou hledány jiné metody analýzy, které by sloužily jako doplňkové či podpůrné k imunochemickým metodám. Jako vhodné jsou navrhovány právě metody HPLC a MALDI-TOF MS. V případě HPLC se jedná o využití metody na reverzní fázi nebo gelové chromatografie, případně kombinace obou metod.

  • Název v anglickém jazyce

    The use of HPLC and MALDI-TOF MS methods for gluten determination in gluten free raw materials and foods

  • Popis výsledku anglicky

    The possibilities of the use of the HPLC and MALDI-TOF MS methods for gluten determination in gluten free raw materials and foods were examined. Commercially available ELISA kits, utilising the properties of monoclonal or polyclonal antibodies against undesirable prolamins (gliadin, secalin, hordein and avenin) are currently used for the determination of gluten in gluten free raw materials and foods. The values fo these determination are influenced by the properties of antibodies, primarily by their specifity. Unfotunately, it is well known that different kits produce different results. Othar analytical methods are therefore looked for complementing and supporting immunochemical methods. The HPLC and MALDI-TOF MS methods are suggested as appropriate. In the case of HPLC the reverse phase method, or gel chromatography, or a combination of both methods are used.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QD1023" target="_blank" >QD1023: Analýza glutenu (lepku) a sledování kvality bezlepkových potravin a surovin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2720

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    96

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    486-487

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus