Využití metod HPLC a MALDI-TOF MS pro stnovení glutenu v bezlepkových surovinách a potravinách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F02%3A00000078" target="_blank" >RIV/00027022:_____/02:00000078 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití metod HPLC a MALDI-TOF MS pro stnovení glutenu v bezlepkových surovinách a potravinách
Popis výsledku v původním jazyce
Autoři se v prezentované práci zabývají možnostmi využití metod HPLC a MALDI-TOF pro stanovení glutenu v bezlepkových surovinách a potravinách. Pro stanovení obsahu glutenu v bezlepkových surovinách a potravinách se běžně používají komerčně dodávané ELISA kity, které využívají vlastností monoklonálních nebo polyklonálních protilátek namířených proti nežádoucím prolaminům (gliadin, sekalin, hordein a avenin). Výsledky stanovení jsou ovlivněny vlastnostmi těchto protilátek, zejména jejich specifitou. Z praxe je bohužel známo, že při použití různých kitů je dosaženo rozdílných výsledků. Z tohoto důvodu jsou hledány jiné metody analýzy, které by sloužily jako doplňkové či podpůrné k imunochemickým metodám. Jako vhodné jsou navrhovány právě metody HPLC a MALDI-TOF MS. V případě HPLC se jedná o využití metody na reverzní fázi nebo gelové chromatografie, případně kombinace obou metod.
Název v anglickém jazyce
The use of HPLC and MALDI-TOF MS methods for gluten determination in gluten free raw materials and foods
Popis výsledku anglicky
The possibilities of the use of the HPLC and MALDI-TOF MS methods for gluten determination in gluten free raw materials and foods were examined. Commercially available ELISA kits, utilising the properties of monoclonal or polyclonal antibodies against undesirable prolamins (gliadin, secalin, hordein and avenin) are currently used for the determination of gluten in gluten free raw materials and foods. The values fo these determination are influenced by the properties of antibodies, primarily by their specifity. Unfotunately, it is well known that different kits produce different results. Othar analytical methods are therefore looked for complementing and supporting immunochemical methods. The HPLC and MALDI-TOF MS methods are suggested as appropriate. In the case of HPLC the reverse phase method, or gel chromatography, or a combination of both methods are used.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QD1023" target="_blank" >QD1023: Analýza glutenu (lepku) a sledování kvality bezlepkových potravin a surovin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2720
e-ISSN
—
Svazek periodika
96
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
486-487
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—