The nutritional evaluation of the underutilized cereals and pseudocereals
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F02%3A00000079" target="_blank" >RIV/00027022:_____/02:00000079 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The nutritional evaluation of the underutilized cereals and pseudocereals
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of the present study is to evaluate the nutritional factors of the underutilized cereals (spelt, emmer, einkorn, millet, foxtail millet, semiperennial rye, naked oat, neked barley) and pseudocereals (buckwheat). The basic food components as wellas minot nutrients were determined. The analyses include dry matter, ash, protein, dietary fibre and fat fat determination. The attention was aimed at the determination of fatty acids, amino acids, minerals, lipophilic and hydrophilic vitamins. In case of buckwheat rutin was followed. The authors hope to offer the new recipes for the healthy food production and for special dietary use (diabetes coeliac disease, PKU diet etc.). Use of the germinated seeds is also suggested. The examples of some healthy food products in the Czech Republic are mentioned.
Název v anglickém jazyce
The nutritional evaluation of the underutilized cereals and pseudocereals
Popis výsledku anglicky
The aim of the present study is to evaluate the nutritional factors of the underutilized cereals (spelt, emmer, einkorn, millet, foxtail millet, semiperennial rye, naked oat, neked barley) and pseudocereals (buckwheat). The basic food components as wellas minot nutrients were determined. The analyses include dry matter, ash, protein, dietary fibre and fat fat determination. The attention was aimed at the determination of fatty acids, amino acids, minerals, lipophilic and hydrophilic vitamins. In case of buckwheat rutin was followed. The authors hope to offer the new recipes for the healthy food production and for special dietary use (diabetes coeliac disease, PKU diet etc.). Use of the germinated seeds is also suggested. The examples of some healthy food products in the Czech Republic are mentioned.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QD0057" target="_blank" >QD0057: Diverzita opomíjených obilnin a pseudoobilnin a její využití v setrvalém zemědělství a zdravé výživě</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food and Nutrition Bulletin
ISSN
0379-5721
e-ISSN
—
Svazek periodika
23
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
246-249
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—