Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The nutritional evaluation of the underutilized cereals and pseudocereals

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F02%3A00000079" target="_blank" >RIV/00027022:_____/02:00000079 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The nutritional evaluation of the underutilized cereals and pseudocereals

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the present study is to evaluate the nutritional factors of the underutilized cereals (spelt, emmer, einkorn, millet, foxtail millet, semiperennial rye, naked oat, neked barley) and pseudocereals (buckwheat). The basic food components as wellas minot nutrients were determined. The analyses include dry matter, ash, protein, dietary fibre and fat fat determination. The attention was aimed at the determination of fatty acids, amino acids, minerals, lipophilic and hydrophilic vitamins. In case of buckwheat rutin was followed. The authors hope to offer the new recipes for the healthy food production and for special dietary use (diabetes coeliac disease, PKU diet etc.). Use of the germinated seeds is also suggested. The examples of some healthy food products in the Czech Republic are mentioned.

  • Název v anglickém jazyce

    The nutritional evaluation of the underutilized cereals and pseudocereals

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the present study is to evaluate the nutritional factors of the underutilized cereals (spelt, emmer, einkorn, millet, foxtail millet, semiperennial rye, naked oat, neked barley) and pseudocereals (buckwheat). The basic food components as wellas minot nutrients were determined. The analyses include dry matter, ash, protein, dietary fibre and fat fat determination. The attention was aimed at the determination of fatty acids, amino acids, minerals, lipophilic and hydrophilic vitamins. In case of buckwheat rutin was followed. The authors hope to offer the new recipes for the healthy food production and for special dietary use (diabetes coeliac disease, PKU diet etc.). Use of the germinated seeds is also suggested. The examples of some healthy food products in the Czech Republic are mentioned.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QD0057" target="_blank" >QD0057: Diverzita opomíjených obilnin a pseudoobilnin a její využití v setrvalém zemědělství a zdravé výživě</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food and Nutrition Bulletin

  • ISSN

    0379-5721

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    23

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    246-249

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus