Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutriční a hospodářská charakteristika bezpluchého ječmen a ovsa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F02%3A00000080" target="_blank" >RIV/00027022:_____/02:00000080 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nutriční a hospodářská charakteristika bezpluchého ječmen a ovsa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sortiment bezpluchých genetických zdrojů jarního ječmene s dvouřadým a víceřadým klasem a nahého ovsa setého byl pěstován v podmínkách Zemědělského výzkumného ústavu Kroměříž sro. v letech 2000 a 2001 Nutriční charakteristika zrna vybraných vzorků obilovin, získaná na základě podrobných chemických rozborů nových linií bezpluchého ječmene a odrůd nahého ovsa ve Výzkumném ústavu potravinářském svědčí o významné diferenci mezi hodnocenými druhy v obsahu tuku (o 5,21%) a zastoupení mastných kyselin, některých vitaminů (B1, kyseliny panthotenové, niacinu a vitaminu B6), obsahu vlákniny potravy (o 3,225g/100g vzorku u ječmene( absolutním obsahu esenciálních aminokyselin a obsahu některých makro a mikroprvků (vápníku, hořčíku a fosforu). Porovnání se standardním vzorkem ječných krup ukázalo, že oproti celému zrnu ječmene jsou kroupy ochuzeny nejen o základní živiny, ale zejména o cenné vitaminy a některé minerální látky; neprůkazná diference však byla zjištěna pro nekteré aminokyseliny. ky; n

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritional and economic characteristics of naked barley and oats

  • Popis výsledku anglicky

    A genetic resource collection of varieties of hulles spring barley with two-row and multirow ear and naked oats was grown in Agricultural Research Institute Kroměříž. The nutritional characteristics of the grain of the selected samples of cereals were obtained on the basis of detailed chemical analysis of the new strains of hulless barley in the Food Research Institute Prague. They confirm that the varieties evaluated differ significantly in fat content (by 5,21%) and in the presence of fatty acids, some vitamins (B1, panthotenic acid, niacin and vitamin B6), in fibre content (by 3,225g/100g sample in barley), absolute content of essential amino acids and the content of some macro and microelements (calcium, magnesium, phosphorus). A comparison with astandard sample of peeled barley showed, that, in contrast to entire barley, peeled barley is impoverished not only of basic nutrients, but mainly of valuable vitamins and some minerals; an insignificant difference by individ. fatty acids

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QD0057" target="_blank" >QD0057: Diverzita opomíjených obilnin a pseudoobilnin a její využití v setrvalém zemědělství a zdravé výživě</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXXIII. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-902671-5-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    177-181

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářský Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku