Nutriční a hospodářská charakteristika bezpluchého ječmen a ovsa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F02%3A00000080" target="_blank" >RIV/00027022:_____/02:00000080 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nutriční a hospodářská charakteristika bezpluchého ječmen a ovsa
Popis výsledku v původním jazyce
Sortiment bezpluchých genetických zdrojů jarního ječmene s dvouřadým a víceřadým klasem a nahého ovsa setého byl pěstován v podmínkách Zemědělského výzkumného ústavu Kroměříž sro. v letech 2000 a 2001 Nutriční charakteristika zrna vybraných vzorků obilovin, získaná na základě podrobných chemických rozborů nových linií bezpluchého ječmene a odrůd nahého ovsa ve Výzkumném ústavu potravinářském svědčí o významné diferenci mezi hodnocenými druhy v obsahu tuku (o 5,21%) a zastoupení mastných kyselin, některých vitaminů (B1, kyseliny panthotenové, niacinu a vitaminu B6), obsahu vlákniny potravy (o 3,225g/100g vzorku u ječmene( absolutním obsahu esenciálních aminokyselin a obsahu některých makro a mikroprvků (vápníku, hořčíku a fosforu). Porovnání se standardním vzorkem ječných krup ukázalo, že oproti celému zrnu ječmene jsou kroupy ochuzeny nejen o základní živiny, ale zejména o cenné vitaminy a některé minerální látky; neprůkazná diference však byla zjištěna pro nekteré aminokyseliny. ky; n
Název v anglickém jazyce
Nutritional and economic characteristics of naked barley and oats
Popis výsledku anglicky
A genetic resource collection of varieties of hulles spring barley with two-row and multirow ear and naked oats was grown in Agricultural Research Institute Kroměříž. The nutritional characteristics of the grain of the selected samples of cereals were obtained on the basis of detailed chemical analysis of the new strains of hulless barley in the Food Research Institute Prague. They confirm that the varieties evaluated differ significantly in fat content (by 5,21%) and in the presence of fatty acids, some vitamins (B1, panthotenic acid, niacin and vitamin B6), in fibre content (by 3,225g/100g sample in barley), absolute content of essential amino acids and the content of some macro and microelements (calcium, magnesium, phosphorus). A comparison with astandard sample of peeled barley showed, that, in contrast to entire barley, peeled barley is impoverished not only of basic nutrients, but mainly of valuable vitamins and some minerals; an insignificant difference by individ. fatty acids
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QD0057" target="_blank" >QD0057: Diverzita opomíjených obilnin a pseudoobilnin a její využití v setrvalém zemědělství a zdravé výživě</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXIII. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-5-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
177-181
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářský Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—