Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zelená hmota ječmene jako zdroj nutričních látek

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00111510" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00111510 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Green mass of barley as a source some nutritional substance

  • Popis výsledku v původním jazyce

    We determined the biomass of spring barley (Malz, KM 1910, Sebastian) in two growing phases (DC29, DC31) from two localities (Žabčice, Kroměříž -- CZ). Barley green mass was analyzed for the contents of vitamin C and E, total polyphenols, phenolic compounds, folate, proteins, the activity of catalase and superoxide dismutase was also determined. The highest activity of superoxide dismutase (SOD) was determined in the variety Sebastian. Higher mean SOD activity was determined in the locality Žabčice versus the locality Kroměříž. Higher vitamin E activity was calculated in the samples of green biomass grown in Kroměříž. The mean vitamin E activity was the highest in the growing phase DC29. The contents of vitamin C, total polyphenols, and ferulic acid decreased with the age of barley plants. A suitable growing phase for biomass harvest is DC29; in this phase the highest activity of antioxidative substances was detected. The influence of the variety has not been proved undeniably. The yie

  • Název v anglickém jazyce

    Green mass of barley as a source some nutritional substance

  • Popis výsledku anglicky

    We determined the biomass of spring barley (Malz, KM 1910, Sebastian) in two growing phases (DC29, DC31) from two localities (Žabčice, Kroměříž -- CZ). Barley green mass was analyzed for the contents of vitamin C and E, total polyphenols, phenolic compounds, folate, proteins, the activity of catalase and superoxide dismutase was also determined. The highest activity of superoxide dismutase (SOD) was determined in the variety Sebastian. Higher mean SOD activity was determined in the locality Žabčice versus the locality Kroměříž. Higher vitamin E activity was calculated in the samples of green biomass grown in Kroměříž. The mean vitamin E activity was the highest in the growing phase DC29. The contents of vitamin C, total polyphenols, and ferulic acid decreased with the age of barley plants. A suitable growing phase for biomass harvest is DC29; in this phase the highest activity of antioxidative substances was detected. The influence of the variety has not been proved undeniably. The yie

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Vitamins 2007- Nutrition and Diagnostics

  • ISBN

    978-80-7194-937-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    42-43

  • Název nakladatele

  • Místo vydání

    Univerzita Pardubice

  • Místo konání akce

    Czech University of Agriculture, Prague

  • Datum konání akce

    1. 1. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku